Сьогодні, 25 січня, виповнюється 75 років з дня народження радянського поета, актора і співака Володимира Висоцького.

Він народився у 1938 році в Москві. У 1947 році після розлучення батьків Володимир переїхав жити до батька і його другої дружини, яку сам Висоцький називав «мама Женя». До 1949 року вони проживали в Німеччині, за місцем служби батька, де Володимир навчився грати на фортепіано, після чого повернувся до Москви.

З 1953 року Висоцький відвідував драмгурток у Будинку вчителя, яким керував артист МХАТ Володимир Богомолов. За наполяганням батьків після закінчення середньої школи він вступив на механічний факультет Московського інженерно-будівельного інституту імені Куйбишева, але після першого семестру пішов з інституту.

З 1956 по 1960 рік Висоцький навчався на акторському відділенні МХАТ імені Немировича-Данченка. 1959 ознаменувався першою театральною роботою і роллю в кіно - Висоцький виконав роль Порфирія Петровича у навчальному спектаклі «Злочин і кара», а також епізодичну роль студента Петі у фільмі «Ровесниці».

У 1967 році на екрани вийшла картина «Вертикаль» режисера Станіслава Говорухіна, яка принесла Висоцькому справжній успіх, особливо його пісням з цього фільму. У 1979 році він зіграв роль Гліба Жеглова у серіалі «Місце зустрічі змінити не можна», яку актор вважав найулюбленішою роллю.

Багаторічна концертна робота Висоцького постійно стикалася з труднощами, а його тексти були під негласною забороною на публікацію. Висоцький страждав алкогольною залежністю протягом багатьох років. З важких станів лікарі виводили його за допомогою речовин наркотичного ряду. У кінці 1970-х років на зміну алкоголю прийшов морфій, при цьому дози постійно збільшувалися.

Рівно за рік до смерті, у липні 1979 року, Висоцький пережив клінічну смерть під час гастролей театру в Бухарі. Останній його виступ відбувся 16 липня 1980 року в Калінінграді під Москвою, а через два дні він востаннє з'явився у своїй найвідомішій ролі в Театрі на Таганці - в ролі Гамлета.

25 липня 1980 р. Володимир Висоцький помер у своїй московській квартирі. Похований на Ваганьковському кладовищі в Москві.

Актор був тричі одружений. Першою дружиною стала актриса Іза Жукова, другою - акторка Людмила Абрамова. У другому шлюбі народилися двоє синів Аркадій і Микита. 1 грудня 2011 р. у прокат вийшов фільм «Висоцький. Спасибі, що живий», який режисер Петро Буслов зняв саме за сценарієм Микити. Третьою дружиною стала французька актриса російського походження Марина Владі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

352