Кількість безробітних в Іспанії побила свій черговий історичний максимум у зв'язку з рецесією, що триває, і масштабним скороченням витрат. Такої кількості безробітних в країні не було з 1970-х рр.. і часів диктатури Франсиско Франко. Про це передає Reuters.

Так, рівень безробіття у IV кварталі 2012 р. досяг 26%, або 5,97 мільйона чоловік, свідчать дані Національного інституту статистики. Даний показник перевищив 25%, отримані кварталом раніше, і більш ніж удвічі перевищує середню відмітку по Євросоюзу.

Коментуючи дану статистику, стратег Citigroup Хосе Луї Мартінес зазначив: «Ми ще не спостерігали дна, і зайнятість продовжить знижуватися в першому кварталі».

Напередодні також були опубліковані дані щодо іспанського ВВП. Так, економіка країни скоротилася на 0,6% у IV кварталі 2012 р., прискоривши темпи стиснення у порівнянні з попереднім кварталом. У III кварталі минулого року ВВП країни скоротився на 0,3% у квартальному численні, пише «РБК».

Скорочення іспанської економіки торік проходило на фоні проведених владою країни програм фіскальної консолідації, які «вбили» споживчу активність в країні. Індикатор, що відображає стан попиту на внутрішньому ринку Іспанії, за підсумками 2012 р. знизився на 3,9% - більш значно, ніж у 2011р. У той же час обстановку трохи скорегував попит на зовнішньому ринку, який сприяв зростанню експорту і зниженню імпорту.

Нагадаємо, на початку грудня 2012 р. Іспанія отримала від Європейського фонду стабільності (ESM) пакет фінансової допомоги на реструктуризацію банківської системи в розмірі 39,5 млрд євро.

У жовтні 2012 р. рівень безробітних в Іспанії збільшився на 128 тис. 242 людини і досяг 4,83 млн осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188