Президент Віктор Янукович пропонує Верховній Раді встановити порядок усиновлення дітей-громадян України іноземцями.

Про це йдеться в законопроекті №2002, зареєстрованому в Раді 14 січня.

Зокрема, Янукович пропонує привести законодавство України у відповідність до Конвенції про співпрацю в міждержавному усиновленні.

Законопроектом передбачається, що за здійснення посередницької, комерційної діяльності щодо усиновлення дітей, передання їх під опіку, піклування чи на виховання в сім'ю винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Переважне право на усиновлення дитини, яка є громадянином України, мають її родичі, а також громадяни іноземної держави, яка є учасницею Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення, або держави, з якою Україна уклала міжнародний договір про співробітництво з питань усиновлення, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Крім того, законопроектом передбачається, що усиновлення іноземцями провадиться за умови забезпечення дитині прав в обсязі не меншому, ніж це встановлено законами України, та надання гарантій обов'язкового інформування консульської установи або дипломатичного представництва України про умови проживання і виховання усиновленої дитини.

Проектом закону також пропонується встановити, що усиновлення дитини-громадянина України іноземцем не є таємним.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307