У Києві незабаром з'явиться новий вид міського таксі. Як пише газета «Bзгляд», готується проект, метою якого є пересадити водіїв і пасажирів в електромобілі.

У КМДА підкреслили, що проект буде впроваджений на гроші інвесторів, від міста будуть потрібні тільки дозволи на облаштування електропідзарядок для цих машин. Ймовірно, їх побудують поруч з тролейбусними і трамвайними депо.

«Це бізнес-проект. Столиця гроші вкладати не буде. На сьогоднішній день мова йде про стартові 200 електромобілі, також плануються автобуси. Зараз вони (приватна фірма) розробляють мережу пунктів для підзарядки, є можливість обладнати їх в наших депо, де це якраз зручно. Тут ми готові допомогти з дозвільною документацією. Вважаю, що за цим видом транспорту майбутнє», - сказав начальник ГУ транспорту та зв'язку КМДА Євген Водовозов.

Враховуючи екологічність цих машин, столичні чиновники сподіваються, що з ними повітря у Києві стане чистішим.

Столичні таксисти поки конкуренції з боку електромобілів не побоюються і в успіх проекту не вірять. За їхніми словами, на одній зарядці електромобіль проїжджає максимум 150 км, а потім його треба підключати до електромережі мало не на всю ніч. «У мене накат у день понад 300 кілометрів, так мені після сотні штовхати її, чи що?» - сказав таксист Олексій Туков.

У фірмі, яка займається розробкою проекту, зазначили, що для повної зарядки акумулятора нового покоління, якими оснастять електротаксі, буде потрібно всього 20 хвилин.

За словами директора фірми «БІО Автомотів» Арсенія Абдураїмова, у місті спочатку планують поставити чотири зарядки для електромобілів, на кожній із яких одночасно можуть заряджатися до 10 машин.

«Повної зарядки вистачає приблизно на 150 км. Таксист за зміну проїжджає 200-300 км. Один або два рази за зміну зупинитися біля зарядки на 20 хвилин і випити кави - це не така вже велика проблема», - сказав Абдураїмов.

За його словами, до Києва завезуть нові машини, вироблені в Гонконзі. «Їх тестували у Норвегії, вони підходять для холодного клімату. В інших електромобілях при включеній системі обігріву швидко витрачається енергія, і вони частіше вимагають підзарядки», - зазначив директор фірми.

За даними ДАІ, станом на жовтень минулого року у Києві було зареєстровано всього 20 електромобілів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

196