Пропозиції щодо розширення меж столиці узгодила переважна більшість сільських рад суміжних із столицею територій.

Про це заявив перший заступник начальника Головного управління земельних ресурсів КМДА Юрій Кулаковський на засіданні постійної комісії Київради з питань екологічної політики, на якому розглядався проект рішення «Про погодження проекту землеустрою щодо встановлення і зміни межі міста Києва».

Він зазначив, що проект був розроблений ще за дорученням колишнього президента України Леоніда Кучми, і переговори з областю тривають з 2005 року.

«Дуже складний шлях узгодження. Тому всі ці роки проходило узгодження із землекористувачами, а це 5 районів Київської області і 39 сільських і селищних рад. На жаль, на 100% так і не вдалося нам узгодити цей документ, і на сьогоднішній день є ще у нас неузгодженості», - сказав він.

За словами Кулаковського, наради з цього питання за участю керівництва столиці і області тривають. «Але оскільки, в принципі, є всі висновки, частина з них хоч негативна, але все таки ми підготували проект рішення про погодження цього проекту на сесії Київради для того, щоб після цього можна було погодити його в обласній держадміністрації і обласній раді. Але навіть якщо вони не дадуть позитивний висновок, то все-таки прийнято рішення подавати проект у Верховну Раду для затвердження, оскільки вже далі відкладати не можна, всі знають, скільки відбулося за останні роки самозахоплень», - підкреслив він, передає «УНІАН».

Як компромісний варіант, за словами керівника столичного землеуправління, області пропонується віддати Києву острів Великий, де буде збудовано новий водозабір для столиці, а замість цього отримати землі острова Дикий.

Як зазначив Ю.Кулаковський, до останнього острова столиця не має ні під'їздів, ні мостів, він межує з територією Козинської селищної ради.

Острів Дикий, продовжив представник землеуправління, крім того, має меншу територію, ніж Великий.

Згідно з рішенням Київради, також Київ пропонує області віддати в межі столиці все село Коцюбинське.

Також мова йде про передачу в межі Києва заплавних територій Дніпра біля селища Гнідин (останні землі - під розвиток житлової забудови столиці). Це, за даними Кулаковського, майже 1 тис. га землі.

«Всі пропозиції область знає. З 39 сільрад не підписали угоду 5 чи 6, точно не скажу по пам'яті», - додав Кулаковський. Серед тих, хто не підписав, він назвав Козинську селищну раду.

Сьогодні постійна комісія Київради з питань екологічної політики підтримала проект, запропонований КМДА, про межі столиці.

«Документ буде винесений на найближче засідання Київради, що відбудеться в лютому. Після цього проект нових кордонів столиці протягом місяця має узгодити Київська область, а потім затвердити Верховна Рада. Враховуючи важливість даного документа для збереження територіальної цілісності столиці та захисту Біличанського лісу, парламент повинен прийняти вольове рішення і затвердити межі Києва якнайскоріше. Адже, згідно з Конституцією, встановлення меж Києва є виключно компетенцією Верховної Ради», - прокоментував голова екологічної комісії Київради Денис Москаль. За його припущенням, парламент може затвердити документ вже наприкінці квітня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

382