Учора, 20 січня, на запрошення Генеральної прокуратури України відбулася зустріч генпрокурора Віктора Пшонки з представниками іноземних дипломатичних місій в Україні, повідомляє відділ по зв'язках із засобами масової інформації ГПУ.

На зустрічі були присутні представники Австрії, Болгарії, Росії, Греції, Латвії, Польщі, Франції, Великобританії, Данії, США, Естонії, Італії, Румунії, Швеції, Словенії, Іспанії, Німеччини, Канади, Литви, Чехії, Словаччини, Угорщини, а також ЄС.

Крім того, в заході взяли участь міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова і голова Державної пенітенціарної служби України Олександр Лисицьков.

Під час зустрічі Пшонка поінформував представників іноземних держав про те, що 18 січня засудженій Юлії Тимошенко було вручено повідомлення про підозру:

- У скоєнні організації розтрат чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах;

- У тому, що, будучи у 1996 році президентом ЄЕСУ, спільно та за попередньою змовою з колишнім першим віце-прем'єр-міністром України Павлом Лазаренком з корисливих мотивів вона замовила й організувала вбивство народного депутата України Євгена Щербаня.

Пшонка зазначив, що під час вручення повідомлення про підозру засудженій Тимошенко не було порушене жодне її право, в тому числі і право на захист.

За його словами, дана кримінальна справа буде передана до суду тільки після проведення всіх процесуальних дій, згідно з вимогами закону.

Генеральний прокурор також зазначив, що тільки суд встановить провину або невинність підозрюваного. «Тут немає ніякого політичного підтексту, є тільки матеріали слідства і докази захисту, після вивчення яких суд і ухвалить відповідне рішення у справі», - підкреслив він.

Крім того, Богатирьова повідомила присутнім про останні висновки міжнародної медичної комісії про стан здоров'я засудженої Тимошенко. За її словами, пацієнтка за станом здоров'я може брати участь у слідчих діях.

У свою чергу Лисицьков окремо зазначив, що 18 січня під час вручення засудженій повідомлення про підозру не було порушено ніяких процесуальних вимог, і з дозволу прокуратури продемонстрував відео вручення Тимошенко цього документа.

Генеральний прокурор, відповідаючи на запитання представників посольств, зазначив, що згідно з нормами нового КПК, права захисту значно розширені. «Захист Тимошенко має можливість максимально реалізувати ці права і повноваження», - сказав Пшонка.

Як раніше повідомляв ForUm, Генеральна прокуратура України завершила розслідування кримінальної справи щодо вбивства народного депутата Євгена Щербаня у 1996 році, екс-прем'єру Юлії Тимошенко у п'ятницю вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з екс-прем'єром Павлом Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303