Кабінет Міністрів пропонує внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства, законів «Про боротьбу з тероризмом» та «Про Службу безпеки України» з метою уточнення в законодавстві поняття «терористична організація», повідомили в прес-службі Міністерства юстиції.

Відповідний законопроект, розроблений Міністерством юстиції на виконання рішення Ради нацбезпеки і оборони України, було схвалено 28 листопада 2012 р. на засіданні Уряду.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, на сьогоднішній день жодним законодавчим актом України не визначено порядок визнання організації, яка є юридичною особою, терористичною. Не визначені також орган державної влади, до повноважень якого належить право звернення до суду з цього питання, підсудність таких справ, можлива доказова база, процедура розгляду судами і т.д.

У той же час у законодавстві містяться норми, які передбачають ліквідацію організації та конфіскацію майна, у разі скоєння нею терористичного акту, і визнання її терористичною за рішенням суду. Також Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за створення терористичної групи чи терористичної організації.

Тому Кабінет Міністрів пропонує внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства, якими визначити, що справи про визнання організацій, які є юридичними особами, терористичними, підсудні Вищому адміністративному суду України, як суду першої інстанції, і постанови суду про визнання організації терористичною підлягають негайному виконанню.

Закон України «Про Службу безпеки України» пропонується доповнити новим пунктом, встановивши право органів Служби безпеки України в рамках проведення заходів по боротьбі з тероризмом ініціювати згідно із законом перед органами прокуратури питання про подачу позову до суду про визнання організації, яка є юридичною особою, терористичною. Такі ж зміни пропонується внести і до Закону України «Про боротьбу з тероризмом».

Крім того, проектом Закону пропонується доповнити Закон України «Про боротьбу з тероризмом» положенням, яке врегулює питання визнання організації, яка є юридичною особою, терористичною.

Як відомо, 25 травня 2012 р. Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення «Про заходи щодо посилення боротьби з тероризмом в Україні» (було введено в дію Указом Президента України від 8 червня 2012 № 388), яке передбачає визначення на законодавчому рівні порядку визнання організації, яка є юридичною особою, терористичною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253