Закон України «Про всеукраїнський референдум» опубліковано в газеті «Голос України» (№226 від 28 листопада 2012 року).

Закон передбачає, що всеукраїнський референдум є однією із форм безпосередньої демократії в Україні, способом здійснення влади безпосередньо українським народом, що полягає у прийнятті (затвердженні) громадянами України (далі - громадяни) рішень з питань загальнодержавного значення шляхом таємного голосування у порядку, встановленому цим законом.

Порядок підготовки і проведення всеукраїнського референдуму регулюється Конституцією України, цим законом, а також іншими законодавчими актами України.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути будь-які питання, за винятком тих, вирішення яких не допускається Конституцією, законами України. На всеукраїнський референдум може виноситися кілька питань з однієї проблеми.

За предметом всеукраїнський референдум може бути: про схвалення нової редакції Конституції України, внесення змін до Конституції України, скасування, втрату чинності чи визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції України (конституційний референдум); про зміну території України (ратифікаційний референдум); про прийняття чи скасування закону України або внесення змін до чинного закону України (законодавчий референдум); з будь-якого питання, за винятком тих, щодо яких референдум не допускається згідно з Конституцією України (загальний референдум).

Президент України проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою, якщо його ініційовано з додержанням встановлених Конституцією та законами України вимог щодо організації і порядку проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Результати народного волевиявлення на всеукраїнському референдумі є обов'язковими.

Нагадаємо, 6 листопада Верховна Рада прийняла у цілому Закон «Про всеукраїнський референдум».

27 листопада Президент України підписав цей закон. Він набуває чинності на наступний день після офіційного опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

566