Клініко-експертна комісія, створена для перевірки якості та організації надання медичної допомоги відомому гравцю команди КВК, режисерові і телеведучому Яну Гельману, дійшла висновку, що медики проявили халатність при наданні йому допомоги.
Про це повідомляє Департамент інформації і зв'язків з громадськістю Одеської міськради.

Комісія у складі семи фахівців сфери охорони здоров'я, які провели перевірку у лікувальних установах Одеси, вважає, що надана Гельману медична допомога «відповідає нормативам і стандартам, затвердженим Міністерством охорони здоров'я України».

Разом з тим, при службовому розслідуванні виявлені кричущі факти «халатності медичного персоналу приймального відділення Міської клінічної лікарні №11, через що потерпілий не був ідентифікований», передає «УНІАН».

Зокрема, члени комісії переконані, що медперсонал мав можливість ідентифікувати особу госпіталізованого, але не зробив цього. Встановлено, що разом з тяжко хворим пацієнтом у реанімаційне відділення МКЛ №11 були доставлені його особисті речі. Лікар спеціалізованої бригади передав хворого і його речі черговому персоналу приймального відділення МКЛ №11 і повторно передав повідомлення про хворого у Приморський РВВС Одеси.

Згідно з копією акта вилучення особистих речей потерпілого, складеного вранці 16 листопада співробітником Приморського РВВС міста у приймальному відділенні МКЛ №11, значиться банківська карта на ім'я Гельмана, конверт з кодом і різні візитні картки. Акт був підписаний співробітником міліції, старшою медсестрою приймального відділення МКЛ №11 у присутності понятих.

Також встановлено, що протягом 16-17 листопада медперсоналом реанімаційного відділення проведені всі необхідні медичні заходи, спрямовані на діагностику та підтримання життєзабезпечуючих функцій організму Гельмана з урахуванням виявленої закритої черепно-мозкової травми. Весь цей період стан хворого залишалося вкрай тяжким і, за визначенням медиків, неоперабельним.

Комплекс реанімаційних заходів, виконаних у повному обсязі, позитивного ефекту не мав, і о 22:20 17 листопада лікарі констатували смерть, про що повідомили у міліцію. 20 листопада о 12:15 тіло померлого було направлене міліцією із патологоанатомічного відділення МКЛ №11 на розтин в обласне бюро СМЕ.

З усіх медичних працівників, причетних до цього випадку, взяті письмові пояснення.

На підставі висновків клініко-експертної комісії начальником Управління охорони здоров'я Одеської міськради підготовлено подання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності головних лікарів Станції «швидкої допомоги», міськлікарень №9 та №11, а також наказано вищевказаним посадовим особам про винесення дисциплінарних стягнень всім медпрацівникам, винним у проявленої халатності - аж до звільнення із займаних посад.

Нагадаємо, слідчий Приморського райвідділу внутрішніх справ Одеси 23 листопада розпочав досудове розслідування за фактом смерті Яна Гельмана. Хід перевірки контролює прокуратура Одеської області.

У той же час депутат Одеської міськради Світлана Фабрикант оприлюднила висновок експертів обласного бюро судово-медичної експертизи про те, що перелом кісток склепіння черепа Гельмана міг статися «внаслідок удару тупим, широким і плоским предметом, можливо, дошкою». За її словами, експерти вважають, що виявлені ушкодження не характерні для «падіння з висоти власного росту», про що повідомило керівництво Приморського РВВС міста.

Гельман помер 17 листопада у реанімаційному відділенні лікарні внаслідок закритої черепно-мозкової травми. Про його смерть знайомі дізналися тільки 21 листопада, коли їх запросили для впізнання тіла в обласному бюро судово-медичної експертизи.

Для перевірки якості та організації надання медичної допомоги відомому члену одеської команди КВК Яну Гельману створена клініко-експертна комісія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

461