Усі основні світові економічні події і процеси залежать від «здоров'я» економіки США, а тут ситуація нестабільна: у 2011 р. ВВП зростає на 9,5%, але споживчі настрої погіршуються. Про це кореспонденту ForUm'у в ексклюзивному коментарі повідомив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

За його словами, до кризи 2008 р. базисом філософії в міжнародному бізнесі було монетарне і кредитне розширення, зараз же це, скажімо, фіскальна консолідація. «Крім того, якщо до кризи і у 2009-2010 рр.. локомотивом глобальної економіки ставали провідні країни, що розвиваються (група БРІК і деякі інші - В'єтнам, наприклад), то зараз стало зрозуміло: розвинені економіки Заходу залишаються головним економічним чинником», - заявив експерт.

«Але все це не привід говорити про другу хвилю «великого обвалу». Наприклад, у реальному секторі на Заході ніякої критичної ситуації немає. Загалом, нової кризи не буде», - підсумував експерт.

Нагадаємо, через фінансово-економічну кризу у 2008 р. погіршилися основні економічні показники в більшості розвинених країн. Попередником фінансової кризи була іпотечна криза в США. Поступово криза з іпотечної стала трансформуватися у фінансову і торкнулася не тільки США. Котирування на фондових ринках різко знизилися. Для компаній істотно скоротилися можливості отримання капіталів при розміщенні цінних паперів. До початку 2008 р. криза придбала світовий характер і поступово почала проявлятися в повсюдному зниженні обсягів виробництва, зниженні попиту і цін на сировину, зростанні безробіття.

У квітні 2011 р. президент Всесвітнього банку Роберт Зеллік попередив, що світ знаходиться на порозі масштабної економічної кризи через зростання цін на нафту, безробіття і нестійку ситуацію на Близькому Сході.

Як повідомляв ForUm, 9 вересня 2011 р. директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард заявила, що нова криза може загрожувати світу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

514