Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск разом з прем'єр-міністром Чехії Петром Нечасом у середу, 14 вересня, відкрили перший інтерконнектор, що з'єднує газотранспортні системи країн.

Туск назвав з'єднання ГТС двох країн, які входять до Євросоюзу, «черговим кроком» для створення єдиного енергетичного ринку європейського об'єднання. Польський прем'єр зазначив, що цей трубопровід також дозволить мінімізувати наслідки можливих перебоїв з поставками російського газу, які мали місце у 2009 р. через спори РФ з Україною про ціни та умови поставок блакитного палива.

«Цей польсько-чеський інтерконнектор є знаком надії, що газові проблеми ніколи вже не торкнуться наших держав. Принаймні, не так сильно, як кілька років тому», - сказав Туск. Він додав, що Польща розраховує на використання побудованого коннектора для поставок газу LNG із польського терміналу у Свіноуйсцю (Swinoujscie) та газу із Норвегії, повідомляє «УНІАН».

Потужності газопроводу складають 0,5 млрд кубометрів газу на рік і можуть бути збільшені у перспективі до 2-3 млрд кубометрів. Вартість будівництва 32-кілометрового інтерконнектора, яке почалося у 2009 р., склало близько 27 млн ​​ євро, половину із яких виділив Польщі та Чехії Євросоюз.

Нагадаємо, «Газпром» на початку 2009 р. майже на три тижні перекрив поставки газу через українську газотранспортну систему, що призвело до збоїв у газопостачанні низки країн Євросоюзу. Після газового конфлікту Польща прискорила роботи над диверсифікацією газових поставок, зокрема, щодо добудови на Балтійському морі терміналу для поставок газу LNG.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

403