18 вересня набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ДТП і виплат страхового відшкодування». Про це ForUm'у повідомили у прес-службі УЗГ МВС України.

Згідно з положеннями документа, учасникам ДТП надається право самостійно оформляти матеріали ДТП, у яких було пошкоджено застрахований транспорт і ніхто не потерпів. Закон був розроблений з урахуванням позитивного досвіду європейських держав.

Слід зазначити, якщо внаслідок ДТП отримані незначні пошкодження (до 10 тис. грн) транспортних засобів - це питання виключно сфери страхування без участі державних органів.

Фактично вищезгаданий закон вводить поняття так званого «європротоколу» або «єврорапорту». Це дозволить не залучати ДАІшників при вчиненні незначних ДТП. Єдине, що потрібно зробити учасникам ДТП у таких випадках, - повідомити страхову компанію про те, що сталася пригода.

Застосування такого повідомлення передбачено законом, якщо:

- у результаті ДТП немає травмованих, загиблих людей;

- в усіх учасників відсутні ознаки алкогольного, наркотичного сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів;

- усі учасники ДТП були присутні на місці події;

- усі учасники ДТП застрахували свою відповідальність;

- усі учасники ДТП згодні з причиною ДТП, тобто відсутні спірні моменти.

Відповідно до закону, у разі дотримання всіх вище названих умов, учасники ДТП не притягуються до відповідальності за статтею 124 Кодексу про адміністративні правопорушення за скоєння ДТП. Прийнятий закон вирішує питання, пов'язані з врегулюванням тих випадків, у яких була обопільна вина учасників ДТП. При наявності вини кількох учасників збиток відшкодовується у рівних частинах пропорційно. Відповідно до закону буде відшкодовуватися тільки той збиток, який був заподіяний транспортному засобу потерпілого. У разі, якщо він хоче отримати відшкодування ще за якесь майно, то він повинен буде викликати ДАІ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

582