Україна хоче ясності від Росії і Європейського союзу про перспективи використання газотранспортної системи. Про це заявив журналістам прес-секретар прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко, коментуючи позицію України у зв'язку з початком запуску газопроводу «Північний потік».

«Оскільки Росія будує обхідні трубопроводи навколо України, Україна хоче отримати чітку відповідь: чи розраховувати на те, чи буде Росія використовувати українську газотранспортну систему», - озвучив позицію прем'єра Миколи Азарова його прес-секретар, повідомляє «УНІАН».

Лук'яненко зазначив, що якщо Росія має намір відмовитися від використання України як транзитера газу до Європи, то для України утримання ГТС є нерентабельним, і її доведеться демонтувати, щоб «не витрачатися на утримання».

При цьому він підкреслив, що унікальною і важливою складовою української ГТС є підземні сховища газу, розташовані на заході України. «Саме вони забезпечують абсолютно стабільні гарантовані поставки газу у Західну Європу за будь-яких обставин», - підкреслив Лук'яненко.

Він зазначив, що у разі скорочення видобутку газу або його прокачування Україна зможе протягом тривалого часу забезпечувати поставки газу до Європи, оскільки маршрути постачання газу в обхід України є морськими і можуть піддаватися ще невивченим ризикам. «У разі, якщо Україна припиняє експлуатацію своєї ГТС, то це є дуже серйозним чинником ризику для Європи. Тому і від Європи, у свою чергу, Україна хоче дізнатися, які ж її плани щодо українського маршруту транзиту газу. У разі припинення транспортування газу по українському маршруту Західна Європа вступає у зону підвищеного енергетичного ризику», - зазначив Лук'яненко.

Як повідомляв ForUm, Україна домагається перегляду газових контрактів з РФ, вважаючи ціну на газ завищеною, а на транзит - навпаки, заниженою.

6 вересня Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна фактично підготувала матеріали для розв’язання у міжнародному арбітражі газового спору з Росією про умови постачання і транзиту газу.

7 вересня прем'єр РФ Володимир Путін заявив, що Україна з запуском газопроводу «Північний потік», по якому російський газ напряму буде поставлятися до Німеччини по дну Балтійського моря, втрачає ексклюзивне становище його транзитера.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

744