Україна планує продавати власний газ за кордон і значно скоротити обсяги закупівлі російського газу. Про це на прес-конференції у Кабміні заявив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, передає кореспондент ForUm'у.

«Ми вже подали нашим партнерам із «Газпрому» заявку на закупівлю 28 млрд кубометрів газу. Це значно менше, тому що цього року ми купуємо 40 млрд. До 2015 року Україна повинна скоротити покупку імпортного газу до 12,5 млрд», - сказав він.

Крім того, за словами міністра, іншим напрямом щодо зниження залежності від російського газу стане економія і перехід на вугілля. «Тільки по газотранспортній системі через перехід на компресори з електричним приводом ми вже економимо 1,3 млрд кубометрів газу... З огляду на збільшення видобутку вугілля, ми замінимо газ в енергетичному балансі країни на вугілля. Ми плануємо збільшити видобуток вугілля на 8% (4,5 - 5 млн тонн на рік) вже цього року», - зазначив Бойко.

Він також підкреслив, що у планах уряду – збільшити власний видобуток газу. «На сьогодні Україна видобуває приблизно 20 млрд кубометрів газу. Ми плануємо збільшити видобуток газу як на морському шельфі, так і на суші за рахунок залучення великих іноземних газодобувних компаній», - додав міністр. Бойко прогнозує, що до 2013 року власний видобуток газу повинен збільшитися до 25 млрд кубів на рік.

Нагадаємо, 30 серпня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна протягом найближчих років повинна скоротити обсяги закупівлі російського газу втричі. Зокрема, Азаров зазначив, що зараз Україні дешевше використовувати як енергетичний ресурс вугілля, а не газ, незважаючи на те, що раніше від використання вугілля відмовлялися, переводячи котельні та електростанції на газ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

481