Українці більше не довіряють навіть найстійкішим валютам і активно вкладають накопичені кошти у золоті злитки. Про це розповіли ForUm`у експерти-економісти.

За відомостями Першої фондової торгової системи, ціна золота на умовах негайної поставки піднялася у вівторок, 6 вересня, на електронних торгах у Лондоні на 1%, склавши, таким чином, $1920,25 за трійську унцію, що перевищило попередній рекорд у $1913,5 за унцію, зафіксований 23 серпня. Підвищення вартості металу викликане посиленням побоюваннями щодо дефолту Греції, а також уповільненням зростання економіки Євросоюзу і США.
У зв'язку з цим начальник відділу операцій з банківськими металами АТ «Єврогазбанк» Максим Прекрасний зазначає: «Населення України у серпні піддалося очікуванням падіння долара».

За словами експерта, побоюючись валютних «каруселей», українці активно вкладають у банківські метали, в основному – у золото. «На нього, як на «тиху гавань» для заощаджень, звернули увагу великі, середні та дрібні інвестори», - розповів Прекрасний.

А за даними «Приватбанку», його продажі банківських злитків у серпні перевищили січневі аж у 15 разів. Нагадаємо, щомісяця в країні реалізується золота на 1,5 млрд. грн.

Прекрасний вважає, що вітчизняний ажіотаж нерозривно пов'язаний зі світовими тенденціями: «Серпнева інформація про можливий дефолт у США, падіння біржових індексів у світі, збільшення кризи в єврозоні – все це спонукало українських покупців вкладати кошти у дорогоцінні метали».

За спостереженнями банкірів, крім пожвавлення попиту, в останні місяці зріс і розмір середньої покупки. Якщо раніше купували злитки від 1 до 50 г, то тепер найбільший попит на вагу 100-500 г. Частіше стали купувати і кілограмові злитки.

Нагадаємо, минулого тижня золото знову почало дорожчати після обвалу 22-23 серпня.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

860