Голова НБУ Сергій Арбузов назвав прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання правових відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг» основним досягненням НБУ і всієї банківської системи за останній час.

«Незважаючи на те, що сьогодні закон відправлений Президентом на доопрацювання, ми дуже раді, що за 20 років нашої незалежності, нарешті, з'явився документ, який регламентує правила гри на цьому ринку», - констатував Арбузов.

Незважаючи на те, що Президент України Віктор Янукович повернув закон до парламенту зі своїми пропозиціями для повторного розгляду, Арбузов упевнений, що «назвати це жорстким ветуванням не можна». За його словами, зауваження Президента не суперечать основним положенням закону, які відстоював НБУ. При цьому глава регулятора висловив сподівання, що закон обов'язково буде прийнятий парламентом у ході осінньої сесії.

НБУ має намір вже найближчим часом привести свої акти у відповідність із зазначеним Законом, а також прийняти низку додаткових нормативно-правових актів, спрямованих на його реалізацію. У той же час, за визнанням Арбузова, банки зможуть більш аргументовано відстоювати свою позицію у відносинах з позичальником після наведення порядку в судах. Однак це, за його словами, «еволюційний процес».

Ще одним досягненням регулятора Арбузов назвав успішні переговори з Міжнародним валютним фондом. «Незважаючи на те, що ситуація з МВФ перебуває у стадії переговорів і щоразу щось конкретизується і щось уточнюється, Національний банк знайшов можливість і зміг домовитися і з банківською системою, і з урядом, і з Фондом. І сьогодні немає жодної умови програми stand-by, яку б не виконав НБУ - у експертів Фонду до нас питань немає», - зазначив глава НБУ.

Нагадаємо, 8 липня Верховна Рада Україна прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання правових відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг». За це рішення проголосували 226 із 355 народних депутатів. Законом передбачається, зокрема, заборона на надання (отримання) споживчих кредитів в іноземній валюті на території України. Законом також встановлюється, що кредитор не має права встановлювати у договорі про надання споживчого кредиту будь-які збори, відсотки, комісії, платежі, які не є послугою і не визначені чинним законодавством.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

474