Уряд України виконав практично всі умови угоди з МВФ, окрім підвищення тарифів, оскільки зазначений захід виявився надзвичайно заполітизованим, заявив глава НБУ Сергій Арбузов в інтерв'ю тижневику «Дзеркало тижня. Україна».

Результати останнього візиту української делегації до Вашингтона в штаб-квартиру МВФ глава НБУ охарактеризував у цілому як позитивні. На них Нацбанк представляв заступник голови НБУ Ігор Соркін. За словами Арбузова, на зустрічі обговорювалися питання державного бюджету на 2012 рік.

«Міністр фінансів Федір Ярошенко спокійно і аргументовано відповідав на всі запитання. Упевнений, що уряд готовий конкретизувати кожен показник, щодо якого буде поставлено питання, за винятком цієї болючої теми стосовно тарифної політики», - спрогнозував Арбузов. За його словами, зараз перед владою країни стоїть завдання не допустити, щоб недовиконання певних умов перед МВФ, які не мають вирішального значення, перешкодило всій іншій системі досягнутих і виконаних домовленостей, додав глава НБУ.

За словами Арбузова, підвищення тарифів, на якому наполягає МВФ, необхідне для поліпшення фінансового стану НАК «Нафтогаз» і бюджету в цілому. Але, враховуючи, що «майже кожен політик намагається на цих речах спекулювати», уряд потрапив у ситуацію, за якої «необхідне різке підвищення рівносильне політичному самогубству». За словами Арбузова, виконання цієї умови легше було б забезпечити за умови нормальної атмосфери, зі спокійним, завчасним поясненням такої необхідності.

«Головний позитив, на мій погляд, - це те, що ми продовжуємо співпрацю з МВФ і чекаємо приїзду його місії. А в результаті відстрочки візиту, що виникла, в уряду з'явився більший часовий лаг для завершення низки програм», - запевнив Арбузов.

У свою чергу, Національний банк зумів домовитися і з банківською системою, і з урядом, і з Фондом. І сьогодні немає жодної умови програми stand-by, яку б НБУ не виконав, констатував глава НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

484