Сьогодні, 2 вересня, виповнюється 15 років з дня запровадження в Україні національної валюти - гривні.

У 1996 році 25 серпня було оприлюднено Указ Президента Леоніда Кучми «Про грошову реформу в Україні». Тоді були перераховані на гривню всі ціни, тарифи, оклади, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств та банківські вклади.

Якийсь час у готівковому обігу одночасно використовувалися як гривні, так і купони. У перші дні після запровадження гривні курс до долара становив 1,6, але досить швидко впав до 1,8, повідомляють «Українські новини».

Нагадаємо також, що перша серія банкнот номіналами 1, 2, 5, 10 і 20 грн була виготовлена ​​у 1992 році канадською компанією Канадієн банкнот Компані. Розробкою дизайну банкнот займалися художники Василь Лопата та Борис Максимов, які працювали під керівництвом голови правління НБУ Володимира Матвієнка.

Зазначимо, що зараз в обігу перебувають банкноти зразків 2003 - 2007 років.

Нагадаємо, вчора, 1 вересня, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає долар слабкою валютою. «Якщо все у нас пройде так, як ми задумали, через 10 років ... будуть ганятися за гривнею, а не за доларом, тим більше що долар - слабка одиниця», - сказав Азаров.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

605