Незалежний експерт-політолог Олександр Палій вважає, що рішення КСУ про відміну політреформи 2004 року не може поширюватися на чинного Президента і Верховну Раду. Про це він заявив у коментарі кореспондентові ForUm’у.

«Ключовий чинник у цьому питанні - легітимність. З точки зору конституційної легітимності, відміна політреформи може бути. Але дане рішення не може поширюватися на нинішніх ВРУ і Президента. Річ у тому, що ні ВР, яка обиралася у 2007 році, ні Президент, який обирався у 2010 році, не мають права скористатися відміною політреформи, оскільки їх вибирали під конкретні, інші повноваження», - зазначив експерт.

Відповідно, на його думку, нинішнє рішення КСУ може поширюватися виключно на вибраних на наступних виборах парламент і Президента.

«Якщо Президент Віктор Янукович хоче розповсюдити це на себе - йому необхідно терміново оголосити дострокові президентські вибори в нашій країні. Парламент повинен піти таким же шляхом. В іншому випадку, якщо рішення буде втілено в життя без перевиборів, ми побачимо явну узурпацію влади. У нас вже була створена коаліція «тушок» і нелегітимний уряд. Тепер ми ризикуємо отримати нелегітимного Президента, який спробує привласнити собі більше повноважень, ніж йому дав народ», - підсумував Палій.

Як повідомляв ForUm, у п'ятницю, 1 жовтня, Конституційний Суд України оповістив, що визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV (так звану політреформу 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття. Згідно вердикту КС, закон № 2222-ІV втратив силу з дня ухвалення даного рішення, тобто з 30 вересня.

Нагадаємо, КС почав розгляд справи за конституційним поданням 252 депутатів про конституційність закону «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року (так звану політреформу 2004 року) 23 вересня.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

435