Проблемні питання, які виникли у зв'язку з визнанням Конституційним судом політреформи 2004 року нелегітимною, вимагають створення конституційної комісії, вважає голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

«Питання головне - хто візьме на себе ініціативу опублікувати текст Конституції і сказати, що він автентичний. Я розумію, що потрібно створювати конституційну комісію і Верховна Рада повинна прийняти відповідне рішення», - сказав він журналістам в Ялті у п'ятницю.

Литвин пояснив, що, на його думку, поки не скасовані Верховною Радою всі закони, прийняті в розвиток конституційної реформи 2004 року, ситуація «провисає».

У той же час, спікер вважає, що «якщо прямо читати другий пункт рішення КС, то завтра Президент зможе звільнити будь-якого міністра, будь-якого заступника, главу комітету, включаючи, самого прем'єр-міністра».

Він також висловив думку, що варіант з конституційним зверненням і рішенням суду прийнятніший, ніж альтернативний варіант ухвалення закону про всеукраїнський референдум, що розглядався, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Цей легальніший, інакше була б перекладена на плечі людей проблема, яку повинна цивілізовано вирішувати влада», - сказав спікер.

На думку Литвина, рішення КС також ставить під питання долю судової системи.

«У 1996 році Президент призначав суддів на адміністративні посади. Після цього, дане право від Президента відійшло», - пояснив він.

За його переконанням, необхідне роз'яснення Конституційного суду по всіх питаннях, що виникли, у зв'язку з відміною реформи,оскільки саме КС має виняткове право коментувати.

«Моє розуміння таке: 5 пунктом свого рішення Конституційний суд повинен був би оповістити текст Конституції», - сказав Литвин.

Як повідомляв ForUm, у п'ятницю, 1 жовтня, Конституційний Суд України оповістив, що визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV (так звану політреформу 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття. Згідно вердикту КС, закон № 2222-ІV втратив силу з дня ухвалення даного рішення, тобто з 30 вересня.

Нагадаємо, КС почав розгляд справи за конституційним поданням 252 депутатів про конституційність закону «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року (так звану політреформу 2004 року) 23 вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

663