Колишній Президент України Леонід Крачук вважає, що Глава держави Віктор Янукович повинен виконати рішення Конституційного Суду про відміну політреформи 2004 року.

«Якщо раптом Конституційний Суд прийме рішення про відміну закону 2222, це для Президента, як для посадової особи, означає одне - він повинен виконувати рішення КС... Ми повинні навчитися виконувати рішення, які приймають конституційні органи. І рішення КС для Януковича буде обов'язковим», - сказав Кравчук.

На його думку, перше, що потрібно зробити, - ввести в Конституцію розділ, якого немає і до цих пір, - про місцеве самоврядування.

«Чим більше повноважень і функцій ми передамо на місця, тим меншим буде страх диктатури, тому що влада на 60% буде там. А тут будуть загальні закони, загальні рішення і тому подібне», - сказав він.

«Я запропонував би діяти таким чином: зібрати професіоналів-конституціоналістів - хай вони напишуть Конституцію, Президент її почитає, внесе до парламенту, у ВР приймуть, а після цього слід винести її на референдум і затвердити. Не прийняти, підкреслюю, а затвердити. І ні в кого тоді не виникатиме велике бажання і можливість навіть думати, що Конституцію можна підстроїти «під себе», - додав Кравчук, пише газета «День».

Як повідомляв ForUm, у п'ятницю, 1 жовтня, Конституційний Суд України оповістив, що визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV (так звану політреформу 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття. Згідно вердикту КС, закон № 2222-ІV втратив силу з дня ухвалення даного рішення, тобто з 30 вересня.

Нагадаємо, КС почав розгляд справи за конституційним поданням 252 депутатів про конституційність закону «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року (так звану політреформу 2004 року) 23 вересня.

У своєму поданні депутати просили визнати цей закон повністю неконституційним у зв'язку з порушенням встановленої Конституцією процедури його розгляду і прийняття.

На думку авторів клопотання, підставою для визнання закону №2222 неконституційним у цілому є порушення встановленоїКонституцією процедури його розгляду і прийняття, оскільки відповідний законопроект «Про внесення змін до Конституції України» з певними поправками був розглянутий і прийнятий Верховною Радою без обов'язкового в такому разі висновку КС про відповідність вимогам статтею 157 і 158 Основного закону.

8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Конституції України» №2222-IV, який передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень парламенту до 5 років.

Чинна Конституція України прийнята 28 червня 1996 року. Внесені у 2004 році зміни в Основний закон набрали чинності у 2006 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

914