Політолог Віктор Небоженко вважає, що комуністи в обмін на збереження коаліції піднімуть свої ставки і корупційні вимоги під час голосувань щодо бюджету. Про це він заявив кореспондентові ForUm’у.

«Комуністи не руйнуватимуть коаліцію. По-перше, тому що у них ще немає грошей. По-друге, навіть те, що вони добилися посади для Ігоря Колесникова – це, швидше, закулісні ігри, при яких, як завжди, використовується квота комуністів. Вони чудово розуміють, що Колесников не буде головним фінансистом партії на місцевих чи загальних виборах. Взагалі, саме висунення Колесникова на такий хлібну і небезпечну посаду голови української митниці говорить про те, що руйнується знаменита концепція «донецьких» побудувати струнку вертикаль винятково зі своїх», - зазначив експерт.

Також, за його словами, цей факт говорить про те, що в руках Азарова, який звик працювати тільки з тими, кого особисто знає багато років у Мінфіні, податковій і митниці, зараз тільки напівзлиденний Мінфін, у якого практично немає грошей. «А інші джерела та інструменти боротьби за владу – власне, податкова і митниця, - не належать Азарову. І це перша сумна таємниця прем'єр-міністра Азарова, яка не дасть йому можливості реалізувати і 50% його великих планів», - додав Небоженко.

Водночас, на його думку, кадрові призначення для них не головне, адже вони чудово навчилися за останні 10-15 років уникати кадрової і політичної відповідальності.

«Вони віддають перевагу другим, третім місцям, замміністрів, начальників управлінь, голів підкомітетів, що дозволяє їм отримати допуск до бюджетних ресурсі, але при цьому не нести політичної відповідальності за участь у роботі коаліції. Так КПУ чинила при Ющенку, при Кучмі і при Януковичі», - підкреслив політолог і додав, що комуністи насправді нагнітають пристрасті тільки для того, щоб підняти свої ставки і корупційні вимоги під час голосування щодо бюджету.

«А це – найголовніший і найсолодший закон для комуністів. Ось тут вони можуть поторговуватися з Януковичем і Азаровим – і дуже сильно. Тому що саме голосування за бюджет робить уряд урядом. Як би серйозно не виглядав Азаров, кажучи білоруською, українською і російською мовами про реформи і стабільність, поки він не прийме бюджет – це неповноцінний уряд», - заявив він.

Небоженко впевнений, що Азарову доведеться піти на вимоги комуністів. «Точно так же, як він передав один із важливих для себе у політичному відношенні постів – голови митної служби не своїй людині», - підсумував політолог.

Як повідомляв ForUm, 23 березня газета «Дело» написала, що на наступному пленарному тижні фракція Комуністичної партії має намір провести засідання, у ході якого дасть оцінку кадровим призначенням нового Президента і уряду. На думку депутатів від КПУ, останні призначення, зроблені новою владою, не відповідають коаліційним домовленостям.

За інформацією видання, комуністи виставили Партії регіонів останню кадрову умову, від якої залежить стабільність коаліції. Її суть зводиться до того, що головою Державної митної адміністрації повинні стати представник фракції КПУ, глава Комітету парламенту у боротьбі з корупцією і оргзлочинністю – Ігор Калетник.

24 березня главою Держмитслужби України був призначений Ігор Калетник.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

639