Києву необхідно переглянути ставлення до загроз воєнної безпеки, вважає Президент України Віктор Янукович.

«Зростання рівня глобальної нестабільності та зростання конфліктності у міждержавних відносинах вивело на передній план проблему забезпечення обороноздатності України. У першу чергу нам потрібно уточнити, а можливо, і переглянути наші уявлення про воєнні загрози Україні. Безумовно, Військова доктрина збереже оборонний характер України як країни-миротворця», - сказав Янукович у четвер, виступаючи на урочистих заходах, присвячених 18-літтю СБУ у Палаці «Україна» (Київ).

«У України як країни-миротворця не може бути іншого шляху», - заявив він.

Разом з тим, Президент підкреслив необхідність чітко визначити шляхи організації системи військової протидії будь-якій воєнній агресії.

«В основу нової воєнної доктрини повинен бути закладений принцип достатньої обороноздатності», - сказав Янукович. На практиці, за його словами, це означає поступовий перехід до професійної армії, розвиток нових систем озброєння, насамперед, ракетних військ і систем протиповітряної оборони.

«Військова доктрина повинна відповідати на виклики в економічній, політичній, соціальній та інформаційній сферах», - сказав Глава держави.

Президент також вважає, що Україна не повинна обирати певну систему колективної безпеки, а працювати над власною ініціативою формування архітектури безпеки в Європі. «Будь-яке рішення тільки посилить загрози нашій національній безпеці та призведе до зростання напруженості у міжнародних відносинах», - сказав Янукович.

За його словами, це може призвести до розбалансування сил як усередині країни, так і в Європі. «Україна як відповідальний учасник міжнародних відносин шукатиме інші підходи для забезпечення національної безпеки і взаємодії з існуючими військово-політичними структурами», - підкреслив Янукович.

Глава держави переконаний, що вибір України – це «максимально тісна співпраця без інтеграції». «Це єдиний принцип, який застосовуватиметься щодо всіх існуючих систем колективної безпеки», - запевнив Президент.

Водночас Янукович підкреслив, що це у жодному разі не означає самоусунення від процесів стабілізації ситуації на європейському континенті. «Україна повинна ефективно включитися у дискусію з розробки нової європейської політики у сфері безпеки... Нам необхідно напрацювати власну українську ініціативу формування нової архітектури безпеки в Європі», - зазначив Глава держави. За словами Януковича, така ініціатива повинна передбачати «участь не тільки країн Європейського Союзу, але і найближчих сусідів і партнерів Європейського Союзу, зокрема, України, Росії, Білорусі, Молдови».

У цьому контексті Янукович підкреслив, що він розраховує на активну участь СБУ і в цьому напрямі роботи.

За матеріалами «УНІАН», «Інтерфакс-Україна»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

538