Політолог Володимир Фесенко вважає, що кандидатури деяких міністрів підбиралися не за принципом професіоналізму. Про це він заявив в інтерв'ю кореспондентові ForUm’у.

На його думку, судячи з першого враження від складу, швидше за все, це буде уряд Президента Віктора Януковича.

«Не Азарова, а саме Януковича. Азаров від імені Президента просто здійснюватиме безпосередньо керівництво Кабінетом міністрів. Крім того, це коаліційний уряд. Але не у сенсі депутатських фракцій, а у сенсі коаліції різних груп інтересів як усередині Партії регіонів, так і навколо неї», - підкреслив політолог.

За його словами, у новому уряді є фігури, які опинилися на своїх посадах через ті чи інші особисті оцінки Януковича, жести вдячності – як у випадку з Цушком, або бажання іміджево і професійно прикрасити, укріпити його склад – як у випадку з Тігіпком.

«Звичайно, щодо багатьох членів уряду є питання. Дехто із них абсолютно невідомі. Щодо інших кандидатур теж виникають сумніви – а чи керувалися у процесі формування нового уряду Партія регіонів і нова коаліція горезвісним принципом професіоналізму? Той же Цушко, наприклад. Він далеко не фахівець у макроекономіці», - сказав Фесенко.

Експерт заявив, що в усіх останніх українських урядах Міністерство економіки очолювали досить компетентні, авторитетні люди, які добре розумілися на питаннях макроекономіки. «Цушко ніколи не вирізнявся у цій області. Він свого часу був далекий і від сфери внутрішніх справ. Варто пригадати, чим закінчилося його керівництво цим Міністерством. Тому тут, швидше за все, просто знак вдячності. Але у такому разі це означає, що кадрова політика «регіоналів», на жаль, не завжди принципова, раз уже виявилися слабкі місця», - констатує він.

Також політолог вважає, що новий уряд – це уряд віце-прем'єрів. «Дуже схоже, що встановлено новий рекорд. Я, звичайно, можу помилятися, але щось не пригадаю, щоб за останні роки в уряді України було сім віце-прем'єрів, на кожного із яких припадало б по три міністри. Таким чином, тепер запросто можна збирати «вузький склад» Кабміну, що складається тільки із віце-прем'єрів, і «розширений», - за участю інших міністрів», - підкреслив він.

Відповідаючи на запитання, наскільки ефективним може бути такий уряд, Фесенко зазначив: «Подивимося. Там є і сильні фігури, з великим досвідом керівництва відповідними галузями. Але, повторюся, є і «темні конячки». Нам ще належить зрозуміти, ким є міністри, наприклад, охорони здоров'я і культури. Це якраз абсолютно незнайомі люди».

Крім того, на думку політолога, в Україні не буде політичної ворожнечі між Президентом і прем'єр-міністром – і це вже позитив.

«По лінії «Президент – прем'єр-міністр» суперечностей не виникне. Азаров не та фігура, яка конфліктуватиме з Януковичем. Рівень його амбіцій вичерпується постом прем'єр-міністра. А ось всередині самого Кабміну, мені здається, буде багато цікавих моментів», - сказав він. І додав: «А ось що стосується ефективності та командності у роботі Кабміну – тут якраз питань багато. Але давайте спочатку подивимося, які та яким чином ухвалюватимуться рішення новим урядом, як між собою почнуть взаємодіяти, зокрема, у сфері кадрової політики, Адміністрація Президента і Кабмін. Це теж можна буде оцінювати за першими рішеннями».

Нагадаємо, 11 березня у Верховній Раді була створена коаліція під назвою «Стабільність і реформи», до якої ввійшли 235 народних депутатів.

Також парламент призначив прем’єр-міністром Миколу Азарова.За таке рішення проголосували 242 народних депутати.

Крім того, парламент затвердив склад Кабінету міністрів.

Повну версію інтерв'ю читайте ТУТ

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

530