За двадцять років, що пройшли з часу Чорнобильської катастрофи, Європейська комісія виділила Україні більше 470 млн. євро на проекти, пов'язані з ліквідацією її наслідків.

" Європейський союз був в авангарді міжнародних зусиль з подолання наслідків Чорнобильської аварії. Всього Європейська комісія виділила близько 0,5 млрд. євро на проекти, пов'язані з Чорнобилем, і ми будемо продовжувати працювати з тим, щоб створити безпечне середовище проживання для людей уражених регіонів і більш безпечних заходів для всіх нас", - заявила європейський комісар з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніта Ферреро Вальднер. Відповідний прес-реліз був поширений Європейською комісією в п'ятницю, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Крім того в повідомленні наголошується, що Європейська комісія виділила близько 240 млн. євро для будівництва нового саркофага над зруйнованим реактором, що становить близько 1/4 від загальної суми. Єврокомісія також надала 50 млн. євро для реалізації проекту промислового комплексу з утилізації твердих радіоактивних відходів, який після закінчення будівництва буде здатен безпечно переробляти відходи з місця радіації.

Ще 20 млн. євро Єврокомісія виділила на спеціальний рахунку з ядерної безпеки, а також цільову допомогу в обсязі 100 млн. євро на медичні дослідження і лікування потерпілих .

Крім того ЄК надала 3,5 млн. євро для вирішення завдань працевлаштування людей, які проживали в місті Славутич і працювали на атомній станції. Ще 6 млн. євро направлено на реалізацію програми реабілітації після катастрофи в Білорусі.

Окрім безпосередньої допомоги, наданої з метою ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, ЄК "зробила значний внесок в поліпшення стану ядерної безпеки на території країн колишнього Радянського Союзу " і виділила для ці цілі близько 900 млн. євро.

Раніше ForUm повідомляв, що з часу аварії в 1986 році в Чорнобилі уряд США виділив 400 млн. дол. на поліпшення безпеки українських ядерних реакторів.

Про це повідомили у відділі преси, освіти і культури Посольства США, зазначивши, що ця допомога мала своїм результатом значне поліпшення безпеки роботи атомних електростанцій при одночасному збільшенні коефіцієнта використання встановленої потужності.

Крім того Сполучені Штати здійснили численні програми з нерозповсюдження, які поліпшили безпеку ядерної інфраструктури України.

Під керівництвом і за координації Державного департаменту США Сполучені Штати беруть активну участь в реалізації численних проектів з поліпшення ядерної безпеки, поводження з відходами, пом'якшення соціально-економічних наслідків на ЧАЕС і в Славутичі.

Сполучені Штати є найбільшою країною-донором Чорнобильського Фонду “Укриття” - унікальної програми, яка має на меті будівництво нового саркофага, що накриє зруйнований 4-й реактор. США виділили 203 мільйони доларів із приблизно 1 мільярда, який на сьогодні пообіцяли країни-донори Фонду. США роблять внески, через Рахунок ядерної безпеки Європейського банку реконструкції і розвитку, на будівництво тимчасового сховища відпрацьованого ядерного палива і заводу з переробки рідких радіоактивних відходів на майданчику Чорнобильської АЕС.

Також США надали 32,5 млн. дол. на будівництво промислово-опалювальної котельної в Чорнобилі. Вона почала працювати в червні 2001 року – першою із споруд, призначених для виведення АЕС з експлуатації.

Крім того Національний центр раку Національного інституту охорони здоров'я США, Національний інститут наук екологічного здоров'я і Національний інститут психічного здоров'я протягом кількох минулих років працювали з Україною над визначенням впливу чорнобильської катастрофи на здоров'я людей. Ці зусилля зосередилися на епідеміологічних дослідженнях раку щитовидної залози і лейкемії, здоров'я матері і дитини, психічного здоров'я і поведінки дітей.

З 1992 року, за програмою Державного департаменту США “Дати надію”, уряд Сполучених Штатів доставив в Україну гуманітарну допомогу, яка складається з пожертвувань і надлишкових гуманітарних запасів Міністерства оборони США, вартістю 582 млн. дол. Приблизно половина цієї допомоги – це ліки, медикаменти і обладнання для потерпілих від Чорнобильської аварії. До цього також відносяться спеціальні авіавантажі, організовані Державним департаментом США у квітні 1996 року і квітні 2002 року з нагоди 10-ї і 15-ї річниці Чорнобильської аварії.

Також в Україні діють програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у сфері охорони здоров'я.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307