Нестор Шуфрич від програшу на виборах у Верховну Раду України відчуває розчарування і жалкує, що блок "Не так!" не пройшов до парламенту. А втім енергійному молодому політику сьогодні ніколи засмучуватися. Після виборів у ВР він займався підбиттям підсумків виборів в різних регіонах, позавчора повернувся до Києва з Криму.


Шуфрич визначився зі своєю найближчою політичною перспективою і буде депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, що, на його переконання, ніяк не зашкодить роботі у Києві і в керівництві партії. Про це він розказав в інтерв'ю кореспонденту ForUm‘ у.


- Несторе Івановичу, як Вас зустріли в Криму?


- Дуже тепло. Я б сказав так: люди прийняли тепло, політикум - насторожено. Але це нормальна реакція політиків, які бояться почути оцінку своїх дій. Але вони її почують – правильно бояться.


- Перші законопроекти, які Ви плануєте внести на розгляд парламенту АРК?


- Про захист прав на використання російської мови. Ми повинні хоча б в Криму цю ситуацію стабілізувати. Тим паче що це норма Конституції Криму.


- Де будете жити в Криму? У Вас там є квартира?


- Скажу відверто, Шуфрич може купити собі квартиру в будь-якому місті України. Я відмовився від депутатської квартири у Києві, не взяв за неї грошову компенсацію і придбав собі квартиру самостійно. Не виключаю, що куплю квартиру і в Сімферополі.


- Вам не бракуватиме Верховної Ради або ж Вас бракуватиме у Верховній Раді?

- Час покаже.


- Що відчуваєте зараз?

- У мене суперечливі почуття. З одного боку, безумовно, розчарування і жаль, що наш блок не пройшов до парламенту. З іншого боку, є відчуття того, що зараз у нас менше відповідальності. Раніше, даючи оцінку, потрібно було демонструвати і конкретні дії для того, щоб цю позицію відстояти. Сьогодні ж можна давати оцінки, говорити людям правду, при цьому відповідальність за ситуацію в країні сьогодні несемо точно не ми.


- Але Ви нестимете відповідальність в парламенті АРК?

- Так, але зараз я говорю про СДПУ(о). В парламенті АРК я нестиму відповідальність за ситуацію в кримському парламенті. А як буде розвивати ситуація, як сформується більшість, який буде уряд Криму і які у нього будуть можливості - це ті питання, які потрібно вирішувати і вивчати, адже регіональна влада дуже сильно залежить від центральної. І дуже багато залежить від т того, якою буде коаліція в центрі.


- А якою буде коаліція у Верховній Раді?

- Я думаю, вона буде "оранжевою" і прем'єром стане Тимошенко, тому що було б нечуваною дурістю, випадково отримавши ще один раз унікальний шанс залишитися при владі, не скористатися цим.


Формально виграла опозиція, а реально влада може виявитися у "оранжевих".

- Ваша оцінка способу ведення Юлією Тимошенко переговорів про створення коаліції.


- Вважаю, що вона веде переговори єдиним можливим для неї способом. З оранжевих партій, що програли, вона все ж таки посіла перше місце, що дає їй право так вести переговори. Наприклад якби ми об'єднувалися в парламенті з Партією регіонів, у нас би й гадки не було, хто буде прем'єр-міністром, ним був би Янукович, я завжди це говорив і говорю зараз.

- Які можливі варіанти коаліції?

- Я бачу три варіанти. Про один, допоки не закінчився суд і не вирішено питання стосовно Вітренко, говорити ще зарано.


Максимально прийнятна для Партії регіонів коаліція - це Регіони, соціалісти і комуністи. Але Мороз категорично проти, і вірогідність такої коаліції мала.


Більш реальною є оранжева коаліція. І тоді все зрозуміло: Тимошенко - прем'єр-міністр, але це ще один серйозний іспит для оранжевих, чи зможе Тимошенко продемонструвати виключно свою політику, чи знову стане заручником оранжевих домовленостей, суперечок, кулуарних протистоянь.


Що станеться далі, можна прогнозувати - дострокові вибори, що небажано для країни, як би цього в глибині душі Шуфрич і не хотів. Країна ще одні вибори не подужає, оскільки ми не готові ні в економічному, ні в соціальному плані до ще одних виборів і безвладдя. В цьому разі ми станемо свідками переформатування більшості - Партія регіонів прийде у владу і вибере собі партнера - або соціалістів, або "Нашу Україну", або Тимошенко. Заява соціалістів і Тимошенко про те, що вони сьогодні не об'єднаються з Партією регіонів, не означає, що вони заради якоїсь стабільності не об'єднаються з Партією регіонів через рік.


- Партія регіонів може бути при владі?

- Тільки в одному випадку - якщо об'єднається з "Нашою Україною", але при цьому потрібно розуміти, що для Ющенка це політичний кінець, навіть якщо він і пробуде президентом до 2009 року. Це електоральний кінець партії "Наша Україна": вони з таким же успіхом можуть об'єднатися і з КПУ або поміняти свої партійні квитки на квитки ПР, оскільки політичного майбутнього у них уже не буде ніякого. Для Партії регіонів це рішення теж буде кон'юнктурним, складним і в електоральному відношенні дуже небезпечним. Його можна виправдати тільки в одному випадку - якщо прем'єр-міністром стане Віктор Янукович.


- Ви допускаєте можливість розпуску парламенту?


- Якщо розпуск парламенту відбудеться, то він може відбутися тільки не пізніше 15 липня. Дострокові парламентські вибори можуть бути в разі, якщо Ющенко схоче зберегти себе і Єханурова і не дасть сформувати коаліцію. Якщо Наша Україна не вступить в коаліцію ні з Партією регіонів, ні з БЮТ, ні з соціалістами, то 15 червня або після підписання коаліційної угоди, але неформування Кабінету Міністрів – максимум 15 липня – Ющенко, відповідно до нових вимог Конституції може розпустити парламент.


Я такого не виключаю, тому що для Ющенка це дуже вигідний варіант, адже він залишається реальним керівником, оскільки реальна влада не організується, і не факт, що буде навіть спікер. Ющенко залишається єдиним повноцінним керівником, Єхануров – з приставкою в.о. – як мінімум до 1 лютого 2007 року залишається прем'єр-міністром, а це означає, що ми прискореними кроками наблизимося до НАТО, будемо стояти на порозі НАТО і тільки чекатимемо наявності 226 голосів для ратифікації вступу України в НАТО, це означає, що ми віддамо всі наші ресурси, починаючи з Чорноморського шельфу, приватизуємо всі оборонні підприємства, починаючи з «Маяка», і зробимо все можливе, щоб в Україні хоронили ядерні відходи, зробимо те, після чого уже західним майданним інвесторам буде абсолютно однаково, хто в Україні перебуватиме при владі і в парламенті в майбутньому.


Показовою є ситуація з "Криворіжсталлю" - продали, отримали додатково гроші, які направили на погашення своїх же боргів. "Криворіжсталь" уже не українське підприємство, грошей за нього немає і повернути уже нічого не можна. Те ж саме буде і за станом на 1 лютого. Все, що можна комусь віддати, буде віддано, а далі скажуть - управляйте самі тим, що залишилося. Зверніть увагу, кілька днів тому почалися розмови про те, що ми не можемо утримувати газотранспортну систему і скоро вона не відповідатиме європейським стандартам. Чи не є це першим кроком до того, що ми продамо газотранспортну систему?


- Літо в парламенті буде жарким?

- Цікавим.


- Кого Ви бачите на посаді спікера?

Це вже питання компромісу. Спікером в оранжевому варіанті міг би стати і Рома Безсмертний, і Юрій Єхануров. Для мене, як біло-синього політика, ідеальний був би варіант прем'єр Янукович, спікер Мороз, але, на жаль, таких перспектив мало. Правда, замість Мороза, я б із задоволенням побачив би Вітренко в парламенті.


- Ваше ставлення до партій-аутсайдерів і їхніх протестів проти результатів підрахунку голосів?


- Я не вважаю, що Закон обмежив нас в можливості захистити наші голоси. Якщо ми не змогли це зробити, якщо хтось під час підрахунку подавив нас авторитетом, грошима, купив виборчі комісії, прибрав наших спостерігачів, то в цьому винуваті тільки ми. Але це не стосується Вітренко, яка справедливо захищається.


- Якою буде Партія регіонів в опозиції? Суперники ПР прогнозують, що недієздатною.

- Ми побачимо. Але в моїй особі вони матимуть великого прихильника і партнера поза межами парламенту.

- Чому Ви не перейшли в Партію регіонів? Ви не жалкуєте? Були б зараз народним депутатом.

- Я не вмію зраджувати друзів. Як би я дивився в очі своїм товаришам? Може, я не вчинив так, як вчинив би політик, але переконаний, що вчинив, як повинен був вчинити чоловік.


- Але Вам пропонували влитися в лави ПР?

- Так. І я дуже вдячний Віктору Федоровичу (Януковичу - ред.) за ту пропозицію, яка мені була зроблена.


- Вам не здається, що в списках Партії регіонів забагато "лівих людей"?

- Обговоріть це питання з Партією регіонів. Я не вивчав їхній список настільки глибоко, щоб давати оцінку. Я не знайомий особисто з усіма 186 кандидатами в депутати від Партії регіонів. Ті люди, яких я знаю, це гідні політики.


- Яким Ви бачите своє політичне майбутнє?

- Воно багато в чому визначиться після створення коаліції.


- Чи сподіваєтеся Ви стати ще народним депутатом?

- Якщо буде таке завдання, я впевнений в цьому.


- Деякі Ваші противники уже поховали Вас як політика.


- Уже багатьох як політиків не раз ховали. Я рекомендую тим, хто це робить, не ховати далеко лопату.


- Прокоментуйте припущення Юрія Єханурова, що СДПУ(о) віллється в лави "Батьківщини".


- Тільки після того, як "Наша Україна" віллється в КПУ.


- Ви дружите з новим київським міським головою Леонідом Черновецьким?

- У мене з ним гарні стосунки. Це дуже талановитий фінансист, який створив могутню структуру "ПравексБанк", він був дуже відповідальним депутатом, який тричі обирався в своєму окрузі. А це все свідчить про його можливості. Сподіваюся, він проявить себе таким же адміністратором.


- Черновецький Вам не пропонував співпрацю?..

- Я, в міру своїх можливостей, буду підтримувати все те позитивне, що послужить розвитку Києва.


- І насамкінець питання, яке просто не можу не поставити після того, як побачила по каналу НТН сюжет про вашого собаку – лабрадора Даббі. Тепер у Вас більше часу для свого улюбленця?

- Я помічаю здивування в очах мого Даббі, який тепер бачить мене вдома частіше. Хоча все відносно, тепер іноді Даббі мене не бачить цілими днями, оскільки потрібна моя присутність в Криму і Одесі...


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1150