Україна і Нова Зеландія домовилися активізувати торговельно-економічну співпрацю.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк на спільній прес-конференції з керівником зовнішньополітичного відомства Нової Зеландії Уїнстоном Пітерсом після закінчення переговорів.

«Скромні цифри торговельно-економічних відносин свідчать про невикористаний потенціал співпраці між двома країнами», - сказав Тарасюк.

За словами Тарасюка, сторони домовилися, що уряди обох країн сприятимуть представникам бізнесу в інтенсифікації співпраці у галузі рибальства, сільського господарства, охорони навколишнього середовища, збереженні живих ресурсів Антарктики.

На прохання Пітерса Тарасюк ознайомив його з рівнем співпраці України з ЄС, НАТО, СНД і Росією.

У свою чергу, за словами Тарасюка, Пітерс ознайомив українського міністра з діяльністю Нової Зеландії в регіоні Тихого океану, зокрема, в допомозі новим острівним незалежним державам розвивати інститути демократії і економіку, передає «УНІАН».

При цьому Пітерс висловив переконання, що торговельно-економічна співпраця між двома країнами буде активізована, оскільки ще до приїзду до України він вже знав про великий потенціал нашої країни. Пітерс також повідомив, що, не дивлячись на відстань між Україною і Новою Зеландією 16 тис. км., у цій країні уважно спостерігали за подіями Помаранчевої революції в Україні, і сподіваються, що цей процес сприятиме розвитку України. Він також повідомив, що йому було цікаво дізнатися, як в Україні відбувається процес формування парламентської коаліції, а також про перспективи України стати членом СОТ.

Відповідаючи на питання щодо обсягу товарообігу, Пітерс відзначив, що цю цифру важко прослідити, оскільки українські товари потрапляють до Нової Зеландії через Європу. Він також сказав, що вважає пріоритетними галузями співпраці двох країн рибальство і сільське господарство.

Сьогодні міністри також підписали спільну заяву України і Нової Зеландії.

Це перший візит міністра закордонних справ Нової Зеландії до України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

891