На сьогодні питанням номер один в політичному житті України залишається створення коаліції демократичних сил. Переможці виборів НСНУ, БЮТ і СПУ все ще шукають спільну мову, не залишаючи Партії Регіонів іншого виходу, ніж іти в опозицію до майбутньої парламентської більшості. Свої думки стосовно того, на що буде мати право опозиція, хто буде прем’єр-міністром України, як зміниться склад Кабміну та про інше розповів в інтерв’ю кореспонденту ForUm’y народний депутат України, член БЮТ Андрій Шкіль.

- Минулого тижня був підписаний протокол про формування коаліції демократичних сил.Олександр Мороз сказав, що після підписання меморандуму про створення коаліції політичні рішення, прийняті нею, будуть затверджуватися Кабміном і парламентом. Чи означає це, що в опозиції немає жодних шансів впливати на економічну й політичну ситуацію в країні?

- Опозиція може і повинна впливати на політичне життя в країні. Тільки єдине, що вона не може і не повинна брати участь у керівництві державою, тому що цим займається правляча коаліція, а опозиція має контролювати владу.

- Чи розглядає БЮТ можливість прем’єрства не Юлії Тимошенко, а когось іншого?

- Звичайно, ми не розглядаємо, бо кращих за неї нема. Були б кращі, ми б розглядали. Ви знаєте якусь кращу кандидатуру? Я – ні.

Україну очікують кризові явища, які зумовлені входженням уряду у вибори. Нам розповідали, що це – уряд фахівців, але він не прийняв жодних фахових рішень. Жодна інвестиція не надійшла в Україну за час перебування «головного інвестора року». Це бляклий уряд, який доробляв, допрацьовував. Невдач достатньо. Йому на зміну має прийти фаховий уряд з прем’єром Юлією Тимошенко, який виведе країну з усіх криз.

- Тобто, Ви негативно оцінюєте роботу уряду Єханурова?

- Окремі міністри працювали. Але загалом Кабмін не впорався з поставленим перед ним завданням. На перехідний період уряд мав би на себе взяти неполітичну відповідальність за стабільність країни. Він повинен був займатися справами з розумінням того, що після виборів в парламент буде новий уряд.

- Чи можна стверджувати, що при прем’єрі Тимошенко буде кардинально іншій склад уряду?

- Це залежить не тільки від прем’єр-міністра, а й від коаліції демократичних сил. Одну п’яту уряду за квотою «Наша Україна» може залишити. Не більше.

Можливо, соціалісти когось і залишать в уряді. Ми пропонуватимемо нових людей, освічених й фахових.

- Тривають судові розгляди позовів партій-аутсайдерів проти ЦВК. На Вашу думку, чи є шанс у блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція»потрапити до парламенту?

- У Наталії Вітренко немає шансів потрапити до парламенту, тому що вибори закінчилися, парламент вже сформовано, ситуація визначена, і вона не має підлягати жодним змінам.

Партії-лузери звернулися до Верховного Суду України з проханням роз’яснити норму підрахунку голосів. Їм буде роз’яснено, але це не вплине на результати виборів.

- Взагалі наскільки передбачуваними для Вас були результати виборів?

- Як кожна політична сила, ми заміряли активність підтримки виборців. Ми очікували кращого результату, ніж отримали. На жаль. Можливо, певною мірою на виборах спрацював адміністративний ресурс. Адже система виборів недосконала, але краща, ніж була раніше.

- Стосовно інших партій для Вас були якісь несподіванки? Наприклад, те, що Блок Литвина не подолав трьохвідсотковий бар’єр…

- Для мене було несподіванкою не те, що він не пройшов, а те, що система агітації Блоку Литвина була зумовлена на тотальну перемогу. І ще здивувала їхня реакція на результат. Вони балансували на межі проходження. Я вважав, що Литвин «рване», як це зробили інші, що вони всіх «кинуть в полі», депутати поїдуть в села. Коли бракує піввідсотка, перелам можна зробити, а виявилося, що бракує більше.

Я ще сподівався сюрпризу, що пройде УНП і «ПОРА-ПРП». Але сюрприз не відбувся. Я не очікував, що вони отримають такий низький результат.

- Віктор Ющенко неодноразово говорив, що парламент четвертого скликання повинен привести суддів КСУ до присяги. Якщо 26 квітня це питання буде винесене на голосування, чи підтримає БЮТ ініціативу Президента?

- Добрі справи через порушення закону не робляться. 26 квітня у нас парламентські слухання. Ніяких голосувань не буде, бо це б було порушенням Закону. В принципі, карток у депутатів не має бути.

Якщо так відбудеться, то серйозно не можна буде ставитися до ініціатив Президента. Я думаю, це поки що ініціатива апарату Президента.

- Багато говорилося про те, що Конституційний суд потрібно перенести до Харкова. На Вашу думку, наскільки це доцільно?

- Я категорично за. Більше того, я вважаю, умовно кажучи, Генеральну прокуратуру можна було б перенести до Львова. Якщо «відняти» Медведько, то майже п’ятдесят відсотків Генеральних прокурорів України закінчили саме львівський університет. Наприклад, Піскун, Потебенько, Литвак… Тобто, я за «розвантаження» Києва.

- Олександр Волков заявив, що оточення Тимошенко поставило перед нею ультиматум, щоб його не було в списку БЮТ. Чи мав місце цей факт? Чому БЮТ не захотів включити Волкова до свого списку?

- Я б не хотів вживати слово оточення. Є команда. Коли говориться про оточення тієї чи іншої людини, маються на увазі конкретні фігури. До яких можуть бути претензії у суспільства, а не в нас. Суспільних претензій до людей з команди Тимошенко немає. Волков сам по собі був такою фігурою, до котрої суспільство мало претензії. Треба пройти процес очищення. Я особисто вважаю, що тут не треба ні ображатись, ні дивуватись, ні нарікати. Колективної змови проти Волкова не було. Це було рішення. У нас всі суперечливі рішення приймаються колективно. Це є демократія організації.

Якщо метою Волкова був список, про це чесно треба було сказати.

- До речі, про список. Існує думка, що в списку БЮТ багато олігархів

- Багато – це скільки?! І хто саме олігархи?! Це ті люди, які суміщають бізнес, владу і засоби масової інформації? У наших лавах таких немає. Ми дуже прискіпливо ставимося до добору членів команди. Людина, яка прийшла до нас, забуває про минуле і працює.

Мене часто запитують про Хмельницького. І той, хто запитує, навіть не знає, як він виглядає. Якщо не знають, як людина виглядає, то це означає, що нічого поганого він не зробив. Я вже навіть не кажу, не дай Бог, незаконного чи антидержавного. Якщо вважати злочинцем того, хто має гроші, то немає питань.

Якщо підприємець підтримує ту чи іншу силу, значить, вона має колосальні перспективи. Підприємець підтримує своєю присутністю ті сили, які наведуть лад в країні, принесуть певний спокій і передбачуваність.

- Чи плануєте Ви після останнього засідання парламенту поїхати відпочити?

- Я планую, але не знаю, чи вдасться це мені. Принаймні, я дав собі слово, що з 30 квітня до 7 травня відпочину. Можливо. Є такий план. Я – затятий гірськолижник. В цьому році через вибори не зміг приділити часу улюбленому хобі. На жаль. Тому я, можливо, зараз спробую це компенсувати.

- А Паску як плануєте святкувати?

- В п’ятницю вранці я їду до Львова. Буду святкувати Паску традиційно, в колі родини.

- До церкви підете?

- Я кожної неділі ходжу до церкви. Взагалі, в якому б місті я не був, обов’язково відвідую в неділю церкву. Я вважаю, це правильно.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1122