Президент США Барак Обама заявив про завершення американської військової місії в Афганістані, що почалася у 2001 році - після терактів 11 вересня.

Про це він сказав під час різдвяної святкової вечері на Різдво на базі морської піхоти США на Гаваях, де він перебуває у відпустці, передає Радіо Свобода.

«Завдяки чудовій службі чоловіків і жінок у лавах американських збройних сил Афганістан має шанс відновитися. Афганістан не буде джерелом нових терористичних атак», - підкреслив Обама.

Нагадаємо, США вели воєннові дії в Афганістані у рамках операції «Непохитна свобода», розпочатої у відповідь на терористичний акт 11 вересня 2001.

Міжнародні сили сприяння безпеці в Афганістані (ISAF) діють відповідно до резолюції № 1386 Ради Безпеки ООН від 20 грудня 2001 року.

Це найбільш тривала війна в історії США.

З липня 2011 року почалося поступове виведення військ коаліції з Афганістану. У липні 2013 року гарантування безпеки в країні передане місцевим силовим структурам, з цього моменту контингент коаліції відіграє допоміжну роль.

США і НАТО відкликають більшість своїх військових з Афганістану до кінця року. У цій країні залишаються поки 13,5 тисяч фахівців для підготовки та бойової підтримки афганської армії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

62