Представники спостережної місії Організації з безпеки і співпраці в Європі, які базуються на російських прикордонних пунктах пропуску «Гукове» і «Донецьк» в Ростовській області, зафіксували 16 бензовозів з російського гуманітарного конвою 21 грудня.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ОБСЄ.

Спостерігачі відзначають, що це були 10-й і 11-й російські конвої відповідно з того моменту, як спостерігачі працюють на зазначених прикордонних пунктах пропуску, передає УНІАН.

Звітуючи про конвой, який 21 грудня о 7:45 почав прибувати на пункт пропуску, місія відзначає, що він «складався з 71 вантажівки, 16 бензовозів, 2 супроводжувальних транспортних засобів, 1 логістичного транспортного засобу, 1 командно-контрольної машини і машини швидкої допомоги». Всі вантажівки мали напис «гуманітарна допомога з Російської Федерації» і «Подарунки для дітей Донбасу».

Відзначається, що під час митного контролю російські митники і прикордонники проводили огляд вантажівок.

Згідно з повідомленням ОБСЄ, українські прикордонники також були присутні при огляді вантажівок. До 9:41 конвой покинув пропускний пункт в напрямку України. О 20:55 конвой повернувся з України і був оглянутий російськими прикордонниками. До 21:42 всі 92 транспортних засоби повернулися в РФ.

Спостерігаючи за конвоєм 19 грудня, спостерігачі зафіксували 6 вантажівок. На них були написи «З Росії з любов'ю» і «Новий рік для дітей Донбасу». Вантажівки були оглянуті російськими прикордонниками і митниками. Відповідно до наданої російською владою інформації, вантажівки перевозили «подарунки, іграшки, торти і цукерки». Спостерігачі ОБСЄ не бачили жодного українського офіцера під час огляду вантажівок росіянами. До 22:25 конвой покинув прикордонний пункт і вирушив в Україну. Спостерігачі не бачили, щоб цей конвой повернувся назад в РФ.

Нагадаємо, 21 грудня, з Росії прибув десятий гуманітарний конвой для жителів Донбасу.

Російські ЗМІ повідомили, що «вантажівки в'їжджають на КПП, де їх перевіряють митники і прикордонники. На пропусках також присутні співробітники прикордонної та митної служб України і представники місії ОБСЄ».

За даними РНБО, українські прикордонники і митники здійснюють тільки візуальне спостереження за проходженням вантажівок через державний кордон.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40