Туроператори зіткнулися з жорстким дефіцитом долара та євро. З понеділка неможливо купити валюту на міжбанку, повідомив «Капіталу» заступник комерційного директора з продукту туроператора News Travel Вадим Чертков. За його словами, раніше таких глобальних труднощів не було: якщо валюти не було сьогодні, її можна було придбати наступного дня. «Банки не в змозі купувати для нас на міжбанку валюту», - підтверджує віце-президент з питань виїзного туризму Асоціації лідерів турбізнесу Аркадій Маслов. Наявність цієї проблеми підтверджують й інші учасники ринку.

Якщо ситуація не вирішиться, то постраждають туристи. Туроператори не зможуть оплатити готелі, в результаті відпочивальників можуть не поселити в номери.

Доступний для купівлі обсяг валюти не задовольняє запити компанії, розповідає комерційний директор туроператора «Наталі Турс» Іванна Чучман. «Наприклад, нам потрібно $ 100 тис., а у банку кажуть, що валюти взагалі немає. Наступного нам треба вже $ 120 тис., а нам пропонують лише $ 10 тис. або максимум $ 30 тис.», - пояснює вона. Незадоволений попит накопичується. «Туристи купують у нас тури в гривні, ми на ці гроші маємо практично того ж або наступного дня купити валюту. А у нас так не виходить. Валюта купується лише через кілька днів, а оскільки гривня девальвує майже кожного дня, в результаті туроператор зазнає збитків через курсову різницю», - нарікає Чучман.

Дефіцит на міжбанківському валютному ринку пояснюється скороченням надходження валютної виручки у країну. Останнє спричинене зменшенням експорту Україною своїх товарів та послуг, а також небажанням експортерів повертати валютну виручку. В результаті, за даними Національного банку України, за січень-жовтень 2014 р. дефіцит платіжного балансу становив $ 8,46 млрд.

Як пише видання, згідно із законодавством, туроператори, здійснюючи зовнішньоекономічну діяльність, можуть працювати тільки з безготівковими коштами. Але дрібні гравці знаходять способи оплатити замовлені номери в готелях готівкою. У великих такої можливості немає, оскільки у них більші масштаби роботи. «Тому вони або чекають, коли банк задовольнить заявки, або спочатку замовляють більший обсяг, ніж їм необхідно», - розповідає директор центру туристичної інформації Володимир Царук.

Запас міцності у туроператорів вичерпається до кінця цього тижня. Адже наступного тижня в Європі починається період різдвяних свят і, відповідно, період відпусток у банках, пояснює Чертков. Це означає, що українська сторона не встигне провести необхідні платежі готельєрам, і туристи залишаться на вулиці. Трохи пізніше, до кінця наступного тижня, виникнуть уже й ризики несплати турів на масові зимові напрямки - Єгипет, Об'єднані Емірати і т. д., зазначає Чертков.

Втім, ці ризики загрожують переважно клієнтам невеликих туроператорів з українськими коренями. За словами Черткова, у всіх великих гравців є домовленості про проживання туристів у готелях у разі несплати в зв'язку з форс-мажорною ситуацією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

83