2014 рік може з імовірністю 75% стати найтеплішим або одним з найтепліших за всю історію спостережень.

За перші десять місяців цього року, говорять в ООН, середня температура повітря перевищила на 0,57 градуса Цельсія середню багаторічну температуру з 1961 по 1990 рік, передає BBC Russian.

Однак у цьому році значна частина перевищення температури над середніми значеннями обумовлена більш теплою водою в поверхневому шарі Світового океану.

У доповіді Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) говориться, що рекордна температура води в Світовому океані призвела до зливових дощів в Марокко, Туреччині та на Балканах.

В інших місцях це, навпаки, викликало сильну посуху.

За словами голови ВМО Мішеля Жарро, концентрація парникових газів в атмосфері і підвищення кислотності Світового океану в 2014 році знову досягли рекордних показників.

У разі якщо грудень виявиться теплішим і загальний тренд попередніх 11 місяців збережеться, то нинішній рік може в підсумку виявитися на 0,01 градуса тепліше, ніж рекордно теплий 2010-й.

«Ці дані показують, що ніякої паузи в глобальному потеплінні немає», - сказав Жарро, посилаючись на аргумент кліматичних скептиків про те, що середня річна температура повітря на планеті припинила рости в 1998 році, зберігаючись на практично незмінному рівні останні 16 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38