Щорічно у четверту суботу листопада українці вшановують пам'ять загиблих від голоду в 1932-1933 роках.

У містах України та за кордоном відбудуться жалобні заходи.

Так, у Києві, за даними прес-служби Київської міської державної адміністрації, о 15:30 на території національного музею «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні» відбудеться жалобний мітинг, на якому покладуть вінки та композиції з колосків до меморіалу, вшанують пам'ять померлих хвилиною мовчання.

Також цього жалобного дня буде приспущено Державний прапор України.

О 16:00 разом із загальнонаціональною хвилиною мовчання відбудеться вже традиційна громадська акція «Запали свічку пам'яті».

Кожен громадянин зможе запалити свічку і встановити її на підвіконні (або на балконі), вшанувавши таким чином пам'ять загиблих.

Крім того, в бібліотеках, кінотеатрах, клубах, музеях Києва відбудеться низка тематичних заходів: виставки архівних документів та фотоматеріалів, записи свідчень очевидців, відкриті лекції, інші публічні заходи, присвячені пам'яті жертв голодоморів в Україні.

Нагадаємо, жертвами Голодомору в УРСР, за оцінками української Академії наук, стало 4,5 мільйони людей (дані 2013 року). Загальна кількість загиблих від голоду в цілому по СРСР обчислюється в межах 7-8 мільйонів людей. З неукраїнських втрат левову частку складають жертви голоду на Північному Кавказі та Кубані.

Цього року виповнюється 81-ша річниця Голодомору 1932-1933 років.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

81