Відмовою від поставок урану в Росію, Австралія довела, що її не можна розглядати як надійного ділового партнера у сфері ядерної енергетики, заявили в МЗС РФ.

«Відмовившись від співробітництва, Австралія, по суті, «вистрілила» собі в ногу, довівши, що її не можна розглядати як надійного ділового партнера в такій чутливій і відповідальній сфері, як мирний атом», - заявили у відомстві.

Згідно з документом, посол Австралії в Москві Пол Майлер сказав, що постачання урану його країною в Росію були припинені у зв'язку з втратою довіри.

«Фактично Майлер звинуватив Росію в вірогідному порушення зобов'язань щодо нерозповсюдження зброї масового знищення. Скажімо прямо: подібні слова ще раз підтверджують відірваність від реальності заяв, які доводиться чути від представників австралійського істеблішменту», - відзначили в МЗС РФ.

У відомстві нагадали, що коли укладалася угода з Австралією щодо мирного використання атомної енергії (у 2007 та 2011 роках), то спочатку вона розглядалася як суто комерційний проект зі збагачення австралійського ядерного матеріалу на російських підприємствах для подальшого збуту. Єдина партія австралійського урану надійшла в Росію в жовтні 2013 року. Після збагачення вона була експортована у Великобританію.

У МЗС РФ підкреслили, що Росія забезпечена ураном на багато десятиліть вперед.

«Розвиток вітчизняної атомної енергетики жодним чином не залежить від тих, хто сьогодні приймає в Канберрі недалекоглядні політичні рішення», - запевняють у Москві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34