Учасників АТО, які повертаються із зони бойових дій, не можна поміщати в психіатричні клініки, а потрібно віддавати перевагу іншим методам психологічної реабілітації. Про це, як передає кореспондент Forum'у, виступаючи на міжнародній психологічній конференції, заявив психіатр, член Гуманітарної ради при Президентові України Семен Глузман.

«Багато чоловіків, які живуть поруч з нами, і ті, що житимуть поруч із нами, коли повернуться з фронту, потребуватимуть допомоги. І буде дуже страшно, якщо ми підемо традиційним радянським шляхом психіатризації проблеми. Це неприпустимо, це неправильно», - вважає Глузман.

При цьому фахівець додав, що на сьогодні подібні прецеденти вже є.

«Сьогодні в одній із великих психіатричних лікарень Західної України, як мені відомо, перебуває близько 100 солдатів, що повернулися з фронту. Ми прекрасно розуміємо, що це безвихідь системи - їх просто нікуди подіти, немає центрів, немає психологів. Але вони не повинні перебувати там, тому що з нашої психіатричної лікарні вони вийдуть, очевидно, з життєвими проблемами і лікування тут буде абсолютно неможливим», - вважає він.

У той же час, Глузман зазначає, що ігнорування проблеми може призвести до алкоголізації та наркотизації учасників АТО, котрі повернулися додому.

«Є проблеми, що розв'язуються. Ми не можемо зупинити цю війну, тому що не ми її починали. Але ми можемо, і ми зобов'язані допомогти цим молодим чоловікам, які повертаються. Буде жахливо, якщо вони повертатимуться в санаторії та психіатричні лікарні. Вони повинні повертатися до своїх дітей, вони повинні повертатися до жінок, які будуть їх обіймати і цілувати. У них попереду дуже серйозна небезпека. Відсутність усього цього чи брак усього цього, простого людського тепла, обов'язково приведе їх до алкоголізації та наркотизації», - заявив фахівець, звертаючись до українських психологів.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

70