Українські правозахисники 12 листопада звернулися в Окружний адміністративний суд Києва, вимагаючи від Національного банку України скасувати положення постанови №699. Про це в ході прес-конференції повідомив адвокат, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Заєць.

«Це постанова НБУ носить дискримінаційний характер, суперечить нормам національного права і порушує права громадян України - внутрішньо переміщених осіб з території АР Крим та Севастополя, яких тільки за офіційними даними, близько 20 тисяч. Вона більш негативно впливає саме на тих кримчан, які переїхали на материкову Україну, ніж на тих, що залишилися на тимчасово окупованих територіях», - сказав Заєць.

Адвокат пояснив, що українці, які мають кримську прописку, обмежені цією постановою в своїх правах. Особливо це стосується юридичних осіб, які взагалі не можуть проводити жодних фінансових операцій на території, яка підконтрольна Україні. Фізособи, своєю чергою, не можуть придбати ні рублі, ні іншу іноземну валюту в Україні.

«Кримчани не хочуть відмовлятися від своїх прописок з низки причин. Як мінімум, це своєрідна перепустка, щоб потрапити додому. І для них це символ, з якими люди не хочуть розлучатися. І навіть якщо не говорити про емоції, то багато людей не мають житла в Україні, де можна прописатися. Фактично вони змушені стикатися з багатьма проблемами через прописку. А ті, хто проживає в Криму, можуть відчути негативний вплив цієї постанови тільки коли виїдуть на материкову частину нашої країни», - пояснив він.

Правозахисники, за словами експерта з питань антидискримінації Регіонального центру прав людини Романа Мартиновського, зверталися безпосередньо в Центробанк, але так і не отримали жодної відповіді, як і низка комерційних банків, які просили регулятора дати відповідні роз'яснення.

«Є встановлена процедура судового розгляду. Ми повинні пройти всі стадії. Якщо ж бажаний результат не буде отриманий в українському суді, то справа матиме стратегічний інтерес в європейському суді з прав людини», - додав він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

66
Теги