Широкомасштабна війна на сході не починається завдяки витримці України, заявив постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв, при цьому Україна пропонує скликати нову зустріч з врегулювання кризи в «женевському форматі».

«Дозвольте мені чітко сказати - єдина причина, чому відкрита війна на сході України ще не почалася, це завдяки стриманості України: ми зберігаємо прихильність мирному врегулюванню та мінським домовленостям, і закликаємо Росію зробити те ж саме», - сказав Сергєєв на екстреному засіданні Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Він нагадав, що в Мінську учасники переговорів домовилися про контроль Організації з безпеки і співробітництва в Європі за лінією кордону, однак незаконні збройні формування перешкоджають виконанню моніторингу. «Україна зі свого боку відкрита для прозорого моніторингу та контролю, а Росія та її маріонетки до цього не готові», - сказав Сергєєв.

Також, за його словами, проведення виборів 2 листопада суперечать статтям 3 і 9 Мінського протоколу, а підтримка їх Росією свідчить про те, що «Росія знову і знову віддає перевагу порушенню норм міжнародного права».

«Ми користуємося всіма механізмами, що дозволяють забезпечити мирне врегулювання. Закликаємо Росію, США і ЄС зустрітися в «женевському форматі», щоб виробити вихід з цього глухого кута закликати всі сторони дотримуватися букви і духу мінських угод», - закликав представник України в ООН, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

При цьому Сергєєв запевнив, що Київ «не піддасться спробам Росії нав'язати лідерів цих районів Луганської та Донецької областей, яких вона хоче запросити на це засідання».

Як раніше повідомляв ForUm, 6 листопада в МЗС РФ заявили, що Росія не бачить доцільності переговорів з української кризи в так званому женевському форматі за участю Росії, ЄС, США та України.

12 листопада міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Київ повинен домовлятися з Донецьком і Луганськом в контексті минулих там виборів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом