Президент України Петро Порошенко вручив Національну премію України імені Тараса Шевченка 2014 року видатним діячам культури. Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

Порошенко звернув увагу на той факт, що серед лауреатів премії – представники різних регіонів України. «Ви – за народженням, за походженням, місцем роботи представляєте сьогодні різні регіони нашої єдиної країни. У ваших цікавих біографіях я побачив згадки про Закарпаття та Галичину, про Київ, Черкаську, Луганську та Донецьку області. Це і є наш український культурний простір», - сказав Президент.

Лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка 2014 року стали члени колективу Донецького національного академічного театру опери та балету імені А. Б. Солов'яненка у складі диригента-постановника Василя Василенка, режисера-постановника Марії Курочки (ФРН), хормейстера-постановника Людмили Стрельцової, художнього керівника проекту Василя Рябенького (посмертно), артистки Тетяни Плеханової. Діячі мистецтв нагороджені за спільний українсько-німецький культурний проект – постановку опери Ріхарда Вагнера «Летючий голландець», яка була приурочена до 200-річчя німецького композитора.

Також нагороджено культуролога-філософа Ірину Гаюк - за книгу «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні», письменника Мирослава Дочинця - за романи «Криничар. Діяріуш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» і «Горянин. Води Господніх русел».

Любомир Медмідь отримав високу нагороду за широкомасштабну серію живописних робіт «Ремінісценції». Провідний майстер сцени Національного академічного театру опери та балету України імені Т. Г. Шевченка Людмила Монастирська відзначена Національною премією ім. Шевченка за вокальні партії в оперних виставах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом