Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обігу лікарських засобів та державного контролю якості ввезених на територію України лікарських засобів, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

Наголошується, що закон №1707-VII дозволяє застосування лікарських засобів, термін державної реєстрації яких закінчився, до завершення строку придатності таких ліків, визначеного виробником. Крім того, в законодавстві з'являється норма про одноразову перереєстрацію лікарського засобу, на відміну від попередньої норми, коли перереєстрація потрібна кожні 5 років, що впливало на вартість лікарського засобу і створювало передумови для зловживань у цій сфері.

Крім того, закон дозволить вирішити проблему із забезпеченням вакциною БЦЖ для профілактики туберкульозу.

Радник Президента України Ольга Богомолець зазначила, що закон дозволить виправити ситуацію з вакцинацією новонароджених. На сьогодні на складах накопичилося 509 тисяч доз вакцини БЦЖ, термін державної реєстрації якої закінчився ще в березні, однак термін дії, визначений виробником, завершиться тільки у вересні 2015 року.

Найближчим часом вакцини в необхідній кількості потраплять в медичні установи, що дозволить відновити імунізацію новонароджених.

Як раніше повідомляв ForUm, 20 жовтня Верховна Рада з другої спроби ухвалила зміни в Закон «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обігу і державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться на митну територію України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33