Управління Верховного комісара ООН з питань біженців запускає нову програму, покликану покінчити з явищем «безгромадянства» у світі, повідомляє Бі-бі-сі.

«Люди без громадянства юридично не існують. Це обмежує їх політичні права, доступ до медицини і освіти», - заявив голова Управління з питань біженців Антоніу Гутерріш.

В організації хочуть подолати цю проблему з допомогою надання громадянства дітям і представникам етнічних меншин, позбавленим його.

«Щонайменше десять мільйонів людей на планеті наразі не мають ні громадянства, ні паспорта. Програма впродовж десяти років покликана покінчити з явищем «безгромадянства» у світі», - йдеться в повідомленні.

У багатьох країнах представники національних меншин, наприклад співтовариство Рохінджа в М'янмі, не мають статусу громадян. Крім того, діти, які народилися в таборах для біженців, часто не мають права на отримання громадянства ні тієї держави, де вони народилися, ні тієї, звідки родом їхні батьки. До того ж у 27 країнах жінки не можуть передавати своє громадянство дітям, що, на думку експертів ООН, породжує цілі генерації позбавлених національності людей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29