Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу в листі на ім'я Президента України Петра Порошенка закріпив гарантії з боку Єврокомісії на адресу України щодо фінансової підтримки в разі, якщо Росія не виконає свої зобов'язання по ціні на газ. Про це йдеться на сайті Кабінету міністрів України.

«Лист президента Єврокомісії Ж.М.Баррозу на ім'я президента України П.О.Порошенка, який закріпив гарантії з боку Єврокомісії на адресу України щодо фінансової підтримки в разі, якщо Росія не виконає свої зобов'язання по ціні на газ, а також готовність ЕК сприяти подальшому нарощуванню реверсних поставок газу в Україну з країн-членів ЄС», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що результати проведених консультацій були зафіксовані в зобов'язувальному протоколі про умови постачання російського газу з Російської Федерації в Україну на період з листопада 2014 року по 31 березня 2015 року за підписами міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, міністра енергетики РФ Олександра Новака і віце-президента Єврокомісії, комісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера.

Також результати були зафіксовані в «додатку № 33 до Контракту № КП від 19 січня 2009 року між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» щодо купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках, який підписали глави правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв і «Газпрому» Олександр Міллер».

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» протягом листопада-грудня 2014 року повинна знайти і перевести на рахунки ВАТ «Газпром» $4,6 млрд для оплати заборгованості за раніше поставлений газ і купівлю ще 4 млрд куб. метрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом