За результатами 2014 р. український авторинок покаже результат як мінімум вдвічі гірший, ніж у 2013 році, спрогнозував генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.

За його прогнозами, загальний обсяг продажів нових авто не перевищить 100 тис. Порівняно з 2008 роком цей показник зменшиться майже всемеро, повідомляють «Вести».

Масштаби падіння авторинку очевидні навіть за підсумками дев'яти місяців: дилерам вдалося реалізувати трохи більше 73 тис. автомобілів, що на 53% менше від показника минулого року. А за вересень продали 5681 нову машину - на 58% менше від рівня 2013 р. «Незважаючи на початок осіннього бізнес-сезону, результати минулого місяця виявилися навіть гіршими, ніж серпневі», - сказав гендиректор інформаційно-аналітичної групи AUTO-Consulting Олег Омельницький.

Згідно з розрахунками відділення стратегічного розвитку компанії «Атлант-М», за підсумками 2014 року падіння ринку буде більш ніж дворазовим. «Підсумки продажів складуть приблизно 85-88 тис. іномарок», - зазначила «Вестям» бренд-менеджер компанії Юлія Кажарська.

За словами комерційного директора компанії «Автоальянс» Дмитра Деменка, нині ринок стиснувся до рівня 5-6 тис. проданих авто за місяць. «Думаю, це вже межа і меншим він уже не буде, але й особливого приросту продажів до наступного року очікувати не варто», - зазначив він.

Одночасно дуже сильно скорочуються продажі вітчизняних автомобілів у зв'язку із зупинками роботи заводів. Реєстрації вітчизняних брендів у червні-липні становили 1-1,2 тис. машин за місяць, а в серпні-вересні - всього близько 700 за місяць.

Експерти пов'язують такі плачевні показники з купівельною спроможністю громадян, що значно знизилася за рік, а також із загальною нестабільною обстановкою в країні і коливаннями курсу гривні. За їхніми словами, навіть ті українці, в яких є кошти і бажання придбати нове авто, вважають за краще почекати.

Але, незважаючи на загальну негативну динаміку, знаходяться компанії, які потихеньку нарощують продажі. Наприклад, якщо порівнювати другий і третій квартали цього року, поліпшили свої показники Hyundai (на 15,5%), Renault (16%), Citroen (17%), Mazda (27%), Ford (40%) та Audi (42%). Щоправда, у всіх випадках це пояснювалося акціями і розпродажами машин за «пільговим курсом».

А ось у Geely (-44%), Peugeot (-38%), Mercedes (-31%) і Daewoo (-28%) за третій квартал продажі істотно просіли (порівняно з другим). Та й загалом у третьому кварталі продажі іномарок знизилися на 8,5%.

Але, що цікаво, половина з проданих нових авто отримала прописку всього у чотирьох регіонах України: у Києві (17,3 тис. штук), в Донецькій (8,6 тис.), Дніпропетровській (6,9 тис.) і Харківській (5,2 тис.) областях.

Як зазначили «Вестям» в асоціації «Укравтопром», найбільший попит у київських покупців мав японський виробник - Toyota. Автомобілів цієї марки у Києві за період з січня по вересень було продано 2093 одиниць або 12%. Той же бренд лідирував з продажів й у Харківській області - 542 автомобілі.

Лідером продажів у донеччан були автомобілі китайської марки Geely - 1 372 штук (16% всіх нових легковиків у місті). Цей же виробник став першим і в Дніпропетровській області - 853 автівки.

Варто зазначити, що Gelly і Toyota були найпопулярніші в цей період по всій країні. З січня по вересень автомобілів цієї китайської марки купили 8367 шт., Toyota - 7924 шт., а третє місце українці віддали вітчизняному бренду - ЗАЗ (6 665 шт.).

Продавці кажуть, що на тлі катастрофічного падіння попиту були змушені знижувати ціни. Причому як на складські запаси, де залишалися ще машини закуплені за 8-10 грн/$, так і на авто нових постачань. Найчастіше акції автосалонів діють тільки на обмежену кількість моделей певної комплектації.

Так, наприклад, компанія Хонда Україна пропонує автомобілі Honda CR-V, Honda Accord і Honda Crosstour 2013 року випуску за фіксованою ціною. Спеціальні ціни встановлені і на преміальні автомобілі Acura RDX 2014 року випуску.

Торговий дім НІКО (офіційний імпортер Mitsubishi Motors в Україні) у жовтні також оголосив про спеціальні ціни на певну кількість та моделі машин: ціну на ASX перераховують за курсом 10,59 грн/$, Pajero Sport - 11,18 грн/$, а Lancer X - за 12,40 грн/$.

Крім того, про знижки оголошували дилери компаній Skoda, Peugeot і Citroеn, Chery та Geely.

Пожвавлення автопродажів експерти очікують не раніше, ніж навесні-влітку, а то і в другій половині 2015 р. Загальний обсяг ринку буде співвідноситися з результатами цього року. «Треба враховувати, що для автомобільних імпортерів в Україні фактично втрачені три регіони (Крим, а також Луганська та Донецька області), які давали в сукупності близько 20% українського ринку», - зауважила «Вестям» Юлія Кажарська.

Прогноз Олега Назаренка більш оптимістичний: на його думку, ринок почне набирати обертів уже навесні 2015 р., якщо обстановка стабілізується і зіграє відкладений попит.

А за прогнозами фахівців Атлант-М, відкладений попит може почати реалізовуватися вже у IV кварталі цього року. Ось тільки його масштаби істотно не вплинуть на загальну картину. «Припускаємо, що у жовтні ринок за обсягами буде вищим, ніж у вересні, проте продовжить відставати від рівня минулого року і в IV кварталі, і в першій половині 2015 р.», - зазначили в компанії.

«Думаю, за сприятливих стабільних умов у найближчі два роки ми зможемо вийти на рубіж в 200 тис. проданих авто», - сподівається Назаренко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36