Кінотеатр «Жовтень» повинен і надалі працювати в напрямі просування високої художньої кінокультури. Про це заявив міністр культури України Євген Нищук, повідомляє прес-служба міністерства.

«Те, що сталося з одним із осередків розвитку альтернативної культури, кінематографічного майданчика - кінотеатром «Жовтень», - є тривожним сигналом», - зазначив Нищук.

Міністр підкреслив, що кінотеатр є знаковим місцем і для митців, і для молоді.

«Звичайно, причини загоряння в кінотеатрі встановлюватимуть слідчі, але якщо основна з версій - підпал - підтвердиться, то це вища міра цинізму. Втім, одночасно - це й виклик усій культурній громадськості столиці, яка повинна об'єднатися. Разом ми повинні зробити все, щоб цей кінотеатр не просто відновити, а щоб він і надалі продовжував працювати в напрямі просування високої художньої кінокультури», - підкреслив міністр.

За його словами, Міністерство культури України вже звернулося в правоохоронні органи з проханням якнайшвидшого всебічного й неупередженого розслідування пожежі в кінотеатрі.

«Також ми сподіваємося на повне і своєчасне інформування представниками МВС громадськості про результати оперативно-розшукових робіт та інші деталі ходу справи», - зазначив Нищук.

Кінотеатр «Жовтень» був відкритий у 1930 році й отримав назву «Дев'яте Держкіно». За час свого існування «Жовтень» жодного разу не змінював свого призначення. Навіть у роки фашистської окупації тут показували кінофільми, змінилася лише назва. А у 1943 році, після визволення Києва, кінотеатр отримав свою нинішню назву. Цікаво, що його російськомовний переклад - «Октябрь» - так і не прижився.

«Жовтень» є одним із двох українських кінотеатрів, який прийнятий до Міжнародної асоціації європейських кінотеатрів Europa Cinemas. Членством у цій організації він і кінотеатр «Київ» зобов'язані увагою до європейського кіно, постійним включенням його у свої програми.

Нагадаємо, в ніч на 30 жовтня у цьому найстарішому кінотеатрі столиці сталася пожежа. Глядачі були евакуйовані, постраждалих немає, але будівля серйозно пошкоджена.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37