Президент України Петро Порошенко проведе телефонні консультації з президентом Європейської ради Германом ван Ромпеєм і майбутнім главою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером про газові переговори.

Як повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави, про це Президент повідомив по телефону канцлеру ФРН Ангелі Меркель.

«Порошенко поінформував Меркель, що в цьому контексті у нього заплановані телефонні консультації з чинним президентом Європейської Ради Германом ван Ромпеєм і Жан-Клодом Юнкером, який почне виконувати обов'язки голови ЄК з 1 листопада», - йдеться в повідомленні.

Крім того, сторони підкреслили важливість того, що всі домовленості, які зараз досягаються в Брюсселі, відпрацьовуються в постійному діалозі з Євросоюзом та його лідерами, зокрема з чинним головою Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу і віце-президентом Єврокомісії, комісаром з енергетичних питань Гюнтером Еттінгером.

Також Порошенко і Меркель засудили намір провести псевдовибори в так званих ДНР і ЛНР 2 листопада, оскільки вони суперечать Мінським домовленостям від 5 вересня.

Як повідомляв ForUm, Росія і Україна узгодили базові умови для відновлення постачань газу в Україну в зимовий період.

Міністр енергетики Олександр Новак заявив, що Росія і Україна можуть сьогодні, 30 жовтня, домовитися про відновлення постачань газу за умови підписання документів, які сторони обговорили на переговорах, що пройшли в ніч з середи на четвер.

Тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакета відбудуться лише в тому разі, якщо Україна і ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.

Делегація «Газпрому» прийняла рішення вранці 30 жовтня залишити тристоронні газові переговори у форматі Україна - РФ - ЄС, що почалися напередодні в Брюсселі, і повернулася до Москви.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом