Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про прокуратуру» та низку антикорупційних законів. Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

У прес-службі підкреслили, що закон про прокуратуру скасовує функцію загального нагляду прокуратури.

«Слідство повинні передати Державному бюро розслідувань. Останній радянський рудимент в українській правоохоронній системі ми ліквідували», - сказав президент, підписуючи закон про прокуратуру.

Як відзначили в прес-службі, законом скасовуються функції прокуратури з нагляду за дотриманням і застосуванням законів (так званий «загальний нагляд»). Основна роль у виконанні таких завдань відводиться профільним органам державної влади. Повноваження прокуратури у сфері суспільних відносин, не пов'язаних з кримінальним судочинством, обмежуються виключно її можливістю вчиняти дії, пов'язані з виконанням конституційної функції представництва інтересів громадянина або держави в суді.

Крім того, Петро Порошенко підписав закони щодо боротьби з корупцією - «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про запобігання корупції», «Про засади антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки» та «Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів».

Закон України «Про Національне антикорупційне бюро України» передбачає створення спеціального державного правоохоронного органу, завданням якого є протидія корупційним кримінальним правопорушенням, вчиненим вищими посадовими особами, які становлять загрозу національній безпеці.

Як повідомляв ForUm, 7 жовтня український парламент у першому читанні підтримав законопроект про створення Національного антикорупційного бюро України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом