Глава польського Сейму Радослав Сікорський назвав «історичною алюзією» слова нинішнього президента Росії Володимира Путіна про можливий поділ території України разом із Польщею, які він озвучив під час бесіди з польським екс-прем'єром Дональдом Туском у лютому 2008 року.

Про це Сікорський сказав в інтерв'ю Gazeta Wyborcza.

«Слово «пропозиція» є надмірною інтерпретацією. Повинні були прозвучати слова, які тоді можна було сприйняти як історичну алюзію або сумний жарт. Зрештою, президент Путін подібною мовою розмовляє з багатьма лідерами Європи і світу, наприклад, коли нещодавно казав голові Єврокомісії Баррозу, що через два тижні може взяти Київ», - сказав Сікорський, коментуючи своє інтерв'ю Politico Magazine.

У ньому, згідно з опублікованими цитатами, Сікорський сказав, що Путін пропонував Туску взяти участь у поділі України.

Політик, який очолював польське МЗС останні майже сім років, зазначив, що тоді сприйняв ці слова як «сюрреалізм», зауваживши, що інше значення вони набули після публічних декларацій Путіна про «штучність» Української держави на саміті НАТО в Бухаресті у 2008 році, російсько-грузинської війни того ж року та анексії Криму в березні 2014 року.

Міністр підтвердив, що не був свідком бесіди Туска з Путіним, під час якої прозвучали слова про можливий поділ України, зауваживши, що отримав інформацію, що, власне, такі тези тоді озвучувалися, передає «УНІАН».

Сікорський також сказав, що не має претензій до журналіста, який брав у нього інтерв'ю для Politico Magazine, але зауважив, що авторизація дозволила б уникнути публікації моментів, де сторони могли не до кінця правильно зрозуміти один одного.

Серед них екс-міністр назвав тезу, що розмова Путіна з Туском записувалася, зазначивши, що він не мав жодної інформації з цього питання.

Голова Сейму також запевнив, що представники польської влади ніколи не брали б участі у поділі територій інших держав, нагадавши, що сама Польща неодноразово страждала від таких ситуацій, а також дістала відповідні уроки з власного досвіду, коли зайняла частину Чехословаччини в 1938 році.

Як повідомляв ForUm, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав "клюквою" статтю в американському ЗМІ про пропозицію Путіна поділити Україну.

Раніше американське видання «Політико» опублікувало статтю «Путінський переворот», що містить інтерв'ю з Сікорським, в якому він розповів, що у 2008 році Путін натякав прем'єр-міністрові Польщі Дональду Туску на можливість поділу України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37