Українцям доведеться терпіти декілька економічно складних років. Про це в ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?» заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передає кореспондент Forum'у.

Відповідаючи на запитання: «Як пережити кризу простим українцям?», Охріменко відповів: «Потрібно пережити ці роки. Іншого виходу немає».

Експерт озвучив цифри економічних прогнозів.

«Міжнародний валютний фонд колись прогнозував, що цього року інфляція (в Україні. - Ред.) буде сім відсотків. Зараз він прогнозує 19%. Хоча, напевно, буде 22-25%, на жаль», - зазначив він.

«Якщо ви подивитеся на розвиток торгівлі, офіційну статистику за серпень, у нас вийшло падіння майже 20%. Це за інфляції майже 16%. На сьогоднішній момент українці економлять і економлять. Зараз немає схильності до купівлі, а є - до заощаджень», - підкреслив Охріменко.

При цьому він нагадав, що підвищення зарплат та пенсій, згідно з вимогами МВФ, в Україні найближчого року не передбачається.

«Вимога МВФ - на наступний рік заборонено підвищувати пенсії, мінімальну заробітну плату, але - потрібно підвищити тарифи ЖКГ на 40% у середньому за рік. Вони (МВФ - Ред.) вважають, що таким чином збалансують видатки-доходи. І взагалі вважають, що зростання заробітної плати за період 2010-2013 роки було необ'єктивним, що попередня влада була дуже щедра і на сьогоднішній момент дуже велика заробітна плата в Україні, тому потрібно збалансувати витрати», - пояснив експерт.

Він акцентував, що у МВФ своє бачення, коли в українців буде зарплата на одному рівні з європейцями.

«Вони (МВФ. - Ред.) вважають, що якщо тарифи з 2018 року в Україні будуть як в євроспільноті, роботодавці, бачачи підвищення тарифів, підвищать заробітну плату українцям, і вона буде як у європейців», - зазначив Охріменко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37