Бюлетені для Криму друкують, щоб не визнавати його анексію. Таку думку висловив Forum'у політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Це політико-правова гра. Зрозуміло, що Крим не може і не буде голосувати зі зрозумілих причин. Але якщо наші органи, наприклад ЦВК, почнуть фіксувати юридичним чином - що Крим не голосує, що він вже поза електоральноим полем України, фактично це буде означати визнання анексії Криму Росією. Якщо надрукують бюлетенів менше - формально це буде значити, що ЦВК визнала анексію Криму», - пояснив політолог.

При цьому Фесенко висловив думку, що навряд чи варто очікувати масштабних фальсифікацій.

«Можна очікувати маніпуляцій на місцях, на мажоритарних округах: спроби підкупу виборців з боку кандидатів тих політичних сил, які були пов'язані з минулою владою, з боку кандидатів-бізнесменів. Такого роду маніпуляції можуть бути. Якихось масштабних маніпуляцій я не очікую», - зазначив політолог.

Також Фесенко наголосив, що проведення виборів на дільницях, де ведуться бойові дії, буде проблемним.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія прийняла рішення виготовити виборчі бюлетені в тій же кількості, що і на попередніх парламентських виборах, в тому числі для Криму і Донбасу.

На позачергових виборах у Верховну Раду буде надруковано на 1,5 млн бюлетенів більше, ніж на останніх президентських. Про це свідчать дані ЦВК. Так, перед виборами Президента було випущено 34 693 тис. копій, тоді як орієнтовна кількість виборців в одномандатних округах у парламентську кампанію сягне 36 257 тисяч осіб. Ці цифри повністю збігаються з кількістю бюлетенів, які ЦВК надрукувала на виборах у Раду в жовтні 2012 року.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43