В Україні буде небагато можливостей, щоб використати для фальсифікацій додаткових 1,5 млн бюлетенів. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

«Я розумію, що у разі друку зайвих 1,5 млн бюлетенів іде натяк на фальсифікації. Але зараз влада представлена різними політичними силами. Буде сильний взаємний контроль. Можливостей для того, щоб використовувати фальсифікації, буде небагато», - вважає Голобуцький.

«Також ми перебуваємо практично під мікроскопом Заходу. На парламентських виборах буде багато спостерігачів з різних країн та міжнародних організацій. Створені всі умови, щоб влада і люди, які допущені до бюлетенів, не мали можливості використовувати фальсифікації», - зазначив він.

На уточнювальне питання про те, чи варто спробувати довести ці бюлетені до своїх виборців у Криму та Донбасі, Голобуцький відповів: «А для чого їх везти туди? Там війна, там стріляють. А Крим - це тимчасово окупована територія. Окремі райони Донбасу теж мають такий статус. Навіщо займатися цим соціальним популізмом? Є люди, які кричать, що всі, що проживають там - теж виборці. По-перше, це не критична маса. А по-друге, треба виходити з ситуації. Крім війни, бувають і інші стихійні лиха, коли люди не можуть голосувати. Це, звичайно, погано, що вони не зможуть проголосувати, але чому ми повинні позбавлятися права голосу, через те що частина наших територій захоплена іншою державою?».

Нагадаємо, Центральна виборча комісія прийняла рішення виготовити виборчі бюлетені в тій самій кількості, що і на попередніх парламентських виборах. В тому числі для Криму і Донбасу.

На позачергових виборах у Верховну Раду буде надруковано на 1,5 млн бюлетенів більше, ніж на останніх президентських. Про це свідчать дані ЦВК. Так, перед виборами президента було випущено 34 693 тис. копій, тоді як орієнтовна кількість виборців в одномандатних округах у парламентську кампанію сягне 36 257 тис. Ці цифри повністю збігаються з кількістю бюлетенів, які ЦВК надрукувала на виборах у Раду в жовтні 2012 р.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом