Україна не замерзне взимку, оскільки ресурси для проходження опалювального сезону є.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в ефірі одного з загальнонаціональних телеканалів у неділю.

Він нагадав, що півроку тому в українських газосховищах було 5 мільярдів кубічних метрів газу, а станом на сьогоднішній ранок у сховищах 16,7 мільярда кубометрів.

«Фактично ми за півроку накопичили майже 12 мільярдів кубічних метрів газу, - сказав глава уряду. - Росія нам відрізала фактично постачання газу з 16 червня. І тому ми вперше за 23 роки переключили придбання газу з Росії в Європейський Союз. 60% газу, який ми купували раніше в Російській Федерації, зараз ми закуповуємо у наших європейських партнерів», - сказав Яценюк, додавши, що для проходження зими Україні необхідно ще 5 млрд кубометрів газу.

Разом із тим, Яценюк підкреслив, що уряд готовий увімкнути опалення відповідно до законодавства, тобто коли середньодобова температура повітря протягом трьох діб падає нижче +8 градусів за Цельсієм, передає «УНІАН».

«У нас повністю вистачає ресурсів, щоб увімкнути батареї, - зазначив прем'єр. - Путін хоче заморозити нас. Путін заморозить таким чином Донецьк та Луганськ, тому що у нас технічно не буде можливості навіть постачати туди газ. І він за цей шантаж, який є в стінах Кремля, і бажання повернути Україну в сферу впливу, робитиме все для того, щоб відірвати нас від Європи. Не вийде. Вистоїмо, пройдемо зиму».

Раніше глава уряду заявив, що в України є 3,1 млрд дол для оплати газу. Крім того, Україна вже сформувала свою позицію щодо положень тимчасової угоди про умови постачання «блакитного палива» і ціни на нього - до моменту встановлення ціни на газ за рішенням Стокгольмського арбітражного суду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом